Auton maalaus: lyhyt johdanto auton maalaamiseen itse

Auton tai vaikkapa moottoripyörän maalaaminen ei ole välttämättä kovinkaan vaikeaa, joskin jonkin verran viitseliäisyyttä, tarkkuutta ja ennen kaikkea oikeiden ohjeiden noudattamista se vaatii. Jos autot ja autojen korjailu sattuu olemaan rakas harrastus, auton maalaaminen voi olla hauskaa. Jos näin ei kuitenkaan ole, auton maalaus kannattaa ehkä jättää ammattilaisen tehtäväksi. Tältä sivulta löydät automaalaamot Suomessa: Automaalaamot.

Auton maalaukseen tarvittavat maalit ja tarvikkeet on helppo löytää hyvinvarustellusta autotarvikeliikkeestä. Auton maalaamisen tarkoituksena on siis yleensä maalata auto uudella värillä. Jos auton vaaleanvihreä väri ottaa päähän, autosta saa tyylikkäämmän maalaamalla sen vaikkapa mattamustaksi, jolloin likakaan auton maalipinnalla ei näy niin helposti.Auton maalauksen voi tehdä vaikkapa omassa autotallissa. Vahinkojen varalta kannattaa lattia ja seinät suojata vaikkapa vanhoilla sanomalehdillä. Oman terveytensä takia tulisi käyttää ehdottomasti suojanaamaria orgaanisia liuotinhöyryjä vastaan. Maalausprosessin aikana myös ilmanvaihdosta tallissa tulisi myös huolehtia. Auto maalataan ruiskumaalauksella.

Alla kuvattuna auton maalaus pääpiirteittäin. Näillä ohjeilla ei todellakaan kannata itse alkaa autoaan maalaamaan, vaan katso tarkemmat ohjeet tämän sivun kautta: Automaalausopas (vaatii ilmaisen rekisteröitymisen).

1. vaihe: Auto pestään liuostinpesuaineella ja pesusientä apuna käyttäen. Auton täytyy antaa kuivua kunnolla ennen seuraavaa vaihetta.
2. vaihe: Rasvan, vahan ja muun lian poistaminen silikoninpesuaineella. Maalattava vanha maalipinta pyyhitään 2-3 kertaa silikoninpesuaineella esimerkiksi liinan avulla. Lommojen paikat voi merkitä esim. hiomapaperilla.
3. vaihe: Kitattavat lommot karhennetaan ja lommojen reunat loivennetaan käyttämällä hiontaa ja kittausta. Tarvikkeina ovat kitti, tarralaikka ja epäkeskohiomakone laikalle.
4. vaihe: Auton ikkunat, valot ja muut ei-maalattavat osat peitetään käyttäen paperia ja teippiä. Suojaus on hyvä tehdä tarkasti ja huolellisesti.
5. vaihe: Ennen kuin pohjamaalia aletaan ruiskuttaa, on tärkeää poistaa pöly maalattavilta pinnoilta puhaltamalla. Suoritetaan pohjamaalin ruiskuttaminen maalattaville pinnoille.
6. vaihe: Kun pohjamaali on kuivunut, tehdään viimeistelyhionta. Maalattavat pinnat hiotaan mataksi ja kaikki kulmat ja reunat hiotaan huolellisesti. Pintamaalaamista varten käytetään uusia suojuksia, joilla peitetään ei-maalattavat pinnat.
7. vaihe: Suoritetaan pesu silikoninpesuaineella ja pölyjen pyyhkiminen pölyliinalla. Pintamaalin ja lakan ruiskuttaminen maalattaville pinnoille. Tarvittavat tarvikkeet tässä työvaiheessa: automaalipaketti, lakkapaketti, WBC-massa, pölyliina.