Autotallin ovi on olennainen osa autotallia

Oma auto on tiiviin ja lukitun autotallin oven takana turvassa varkailta ja Suomen kylmältä talvelta. Markkinoilla on saatavilla nykyään hyvin suuri valikoima useiden valmistajien ja maahantuojien autotallin ovia, jotka on tehty sopimaan erilaisiin autotalleihin. Erityyppisissä autotallin ovissa on omat ominaisuutensa ja sopivaa ovea omaan autotallin kannattaa miettiä hetken aikaa.

Autotallin ovi on myös tärkeä osa talon ulkoasua ja esimerkiksi sen väri on yleensä vapaasti valittavissa. Autotallin oveen voidaan myös erilaisten lisätarvikkeiden avulla haluttaessa lisätä erilaisia käyttöä helpottavia ominaisuuksia. Yksi tällainen ominaisuus on oven avaaminen kaukosäätimellä.Sopivan autotallin oven valintaan vaikuttavat monet asiat. Näistä keskeisimpiä ovat: haluttu autotallin lämpötila, autotallin käyttötarkoitus (tallia voidaan esim. käyttää myös työskentelytilana), onko ovi riittävän suuri omalle autolle, kuinka ovi sopii talon ulkoasuun ja automatiikan tarve. Jos autotallin on tarkoitus pysyä lämpimänä myös talvella, tarvitaan myös autotallin oveen riittävä lämmöneristys.

Kaikki autotallin ovet eivät avaudu samalla tavalla, vaan olemassa on taitto-, nosto-, pari- ja kippiovia. Taitto-ovi avautuu taittuen saranastaan limittäytyen oven yläosaan, nosto-ovi avautuu päällekkäin olevien oven osien liukuessa kiskoja pitkin ylös, pariovi aukeaa ulospäin oven kummallekin sivulle ja kippiovi avautuu taittuen ensin vaaka-asentoon ja nousten sitten ylös. Ovityyppiä valittaessa on otettava huomioon muun muassa ovet tarvitsevat sisä- ja ulkopuolelle tilaa toimiakseen ja jotkin ovityypit myös madaltavat oviaukkoa. Ovityypin valinnassa on tarpeellista ottaa huomioon myös turvallisuus (oven liikkuvien osien ja saumojen suojaus) ja autotallin muut käyttäjät, eritoten lapset. Suuren autotallin oven lisäksi autotallissa voi olla tarpeellista olla myös erillinen käyntiovi (joka voi olla myös autotallin oven yhteydessä), jonka kautta talliin voidaan viedä ja sieltä ulos tuoda erilaisia tavaroita, kuten vaikkapa perheen polkupyörät.

Autotallin ovet voivat rakenteeltaan olla metallipintaisia, puupintaisia tai kehysrakenteisia. Oven ulkopinnan ja sisäpinnan materiaali voi olla myös erilainen. Metallipintaisten ovien pintalevyinä käytetään usein alumiinia ja terästä, puupintaisissa ovissa käytetään HDF-levyä tai ne ovat viilupintaisia ja kehysrakenteiset autotallin ovat yleensä rakennettu puupaneeleista. Ovien rakenteeseen kuuluu myös olennaisena osana eristeet (polyuretaani tai polystyreeni), sekä pumput tai jouset joiden avulla ovi voidaan tehdä helppokäyttöiseksi.

Enemmän tietoa sopivan autotallin oven valintaan löydät täältä: Oikea autotallinovi – helppokäyttöisyyttä ja ilmeikkyyttä.