Betonilattian maalaus, hionta ja tasoitus

Varaston, autotallin tai jonkin muun vastaavan tilan betonilattian maalaus lisää tilan viihtyisyyttä. Betonilattian maalaus ei onnistu parissa tunnissa, vaan aikaa maalausremonttiin kannattaa varata jopa useita päiviä, sillä siihen liittyy monta eri työvaihetta ja lattian pitää antaa välillä ehtiä esimerkiksi kuivua ennen seuraavaa työvaihetta. Ennen itse lattian maalaamista täytyy tehdä pohjatyöt joihin kuuluu muun muassa lattian epäpuhtauksien poistaminen ja lattian hiominen.

Aivan ensimmäiseksi betonilattia täytyy imuroida tai harjata huolellisesti. Lattia on todennäköisesti kerännyt paljon pölyä ja roskaa ja ne täytyy ensin poistaa vaikkapa tehokkaalla pölunimurilla. Tämän jälkeen lattia täytyy käsitellä alkalisella maalattavan pinnan esikäsittely- ja puhdistusaineella, maalipesulla. Työhön sopii hyvin moppi, eli pehmeäharjainen pitkävartinen harja. Maalipesulla saadaan irroitettua lattiasta rasva, öljy ja muut kemikaalit. Lattian pitää alkaa tämän jälkeen kuivua ja hyvä idea on jatkaa hommaa vasta seuraavana päivänä.Kun lattia on kuivunut, se voidaan hioa. Hionnan tarkoituksena on tehdä betonilattiasta tasainen ja puhdas, jotta sen maalaaminen onnistuu ja maali tarttuu paremmin lattiaan. Hionnasta syntyy sementtipölyä, joka imuroidaan pois. Tämän jälkeen tehdään niin sanottu suolahappopeittaus, johon käytetään laimennettua suolahappoliuosta. Peittauksen tarkoitus on poistaa sementtiliimakerros betonilattiasta. Lopuksi lattia huuhdellaan runsaalla vedellä ja jätetään kuivumaan.

Kun lattia on kuivunut se pohjustetaan betonilattian pohjustamiseen sopivalla pohjusteella. Eli pohjuste levitetään lattiaan kauttaaltaan pohjusteen käyttöohjeen mukaisella tavalla. Lattiassa voi myös olla halkeamia, jotka on hyvä paikata ja tasoittaa ennen varsinaista lattian maalausta. Halkeamien, kuoppien ja kolojen paikkailuun ja tasoitukseen voidaan käyttää epoksikittiä. Pohjusteen täytyy antaa kuivua.

Nyt kun kaikki pohjatyöt on tehty, voidaan aloittaa betonilattian maalaaminen. Maalaamiseen sopii epoksimaali, jota voidaan levittää lattiaan käyttämällä maalaamiseen esimerkiksi pitkällä varrella varustettua maalaustelaa. Usein yksi maalauskerta ei riitä, vaan halutun lopputuloksen saavuttamiseksi lattia saattaa vaatia kaksi maalauskertaa.

Lisää tietoa betonilattian maalauksesta:

Betonilattian maalaaminen vesiohenteisella epoksimaalilla

Miten betonilattia maalataan