Eteisen matto ja penkki – eteisen sisustus

Eteiseen kuuluu olennaisina kalusteina vaatteiden säilyttämiseen tarkoitetut kaapistot, mutta myös esimerkiksi eteisen matto ja penkki, jolle istahdetaan vaikkapa sitomaan kengännauhoja.

Matolla voidaan visuaalisesti vaikuttaa huoneen kokoon. Esimerkiksi kapea ja tumma matto voi saada eteisen tuntumaan pieneltä ja käytävämäiseltä, kun taas leveämpi ja väriltään raikkaampi matto saa eteisen tuntumaan avaralta. Eteisen matoksi sopii hyvin sisal-matto, joka kestää hyvin kulutusta ja se estää myös ulkoa kengänpohjissa tulevan hiekan ja pienten kivien kulkeutumisen eteistä pidemmälle. Esimerkiksi harmaa tai ruskea puuvillakanttinen sisal-matto voi sopia hienosti omaan eteiseen.Eteisessä tarvitaan myös penkki tai tuoli, jolle voi ístua laittamaan kenkiä jalkaan. Jos eteisessä on riittävästi tilaa, voidaan penkkinä käyttää vaikkapa reilun metrin mittaista penkin ja säilytyslaatikoston yhdistelmää. Tällaisessa säilytyskalustossa istuinosan ja lattian välillä on ovellinen laatikosto, jossa voi säilyttää haluamiaan vaatteita, esimerkiksi kenkiä. Penkille mahtuu istumaan kaksikin henkilöä kerralla. Penkin päällysteenä voi olla vesipestävää kangasta oleva istuintyyny.

Eteisen ulkonäköä ja sisustusta voidaan muuttaa suuresti myös sopivan värisillä kaapistoilla, avainkaapilla, naulakolla ja muilla eteisen kalusteilla. Eteisessä on kuitenkin aina huomioita sen käytännöllisyys niin, että eteinen on kaikille perheenjäsenille toimiva huone ulos lähtiessä ja sisällä asuntoon tultaessa.

Eteisen sisustukseen ja huoneen mukavuuteen vaikuttaa myös eteisen valaistus. Valaisimena voidaan käyttää monesta lasikupuisesta valonlähteestä koostuvaa kattovalaisinta, jolloin koko eteinen valaistuu tasaisesti.

Eteinen on tila, jonka lattia joutuu kovalle rasitukselle kengänpohjista tulevan hiekan, lumen ja kivien vuoksi. Jos eteisen lattia sattuu olemaan kulunutta parkettia, voi olla hyvä idea vaihdattaa se kivipuristekaakeliin. Jos lattia on esimerkiksi ruskeakuvioista lattialaattaa, siinä ei helposti lika näy ja se kestää hyvin kulutusta.

Eteinen – sisustusbogi
Lapsiperheen eteinen toimivaksi
Ahtaasta eteisestä aulaksi