Remontti ja rakentaminen http://www.remonttirakentaminen.com Tietoa remontti-, korjaus- ja rakennusasioista Thu, 18 May 2017 05:40:02 +0000 en-US hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.7.5 Tiilikaton suoja-aine torjuu sammaleen ja jäkälän leviämistä http://www.remonttirakentaminen.com/tiilikaton-suoja-aine-torjuu-sammaleen-ja-jakalan-leviamista Fri, 22 May 2015 08:33:25 +0000 http://www.remonttirakentaminen.com/?p=503

Tiilikaton suoja-aine torjuu sammaleen ja jäkälän leviämistä.

Tiilikaton suoja-aineita myyvät ainakin kattoremontteihin erikoistuneet yritykset. Nämä yritykset myös luonnollisesti voivat tehdä tiilikaton suoja-ainekäsittelyn. Yleensä asiakas tilaa koko palvelun, sillä työ vaatii kuitenkin ammattitaitoa ja tietymystä katon suojaamisesta suoja-aineella. Tiilikaton suoja-aineen tarkoituksena on suojata kattoa ja estää sammaleen ja jäkälän leviämistä katon rakenteissa ja pinnoilla. Vaikka tiilikatolla olisi paljonkin jäkälää ja sammalta, ja katto olisi muutenkin likainen, voidaan tehokkaalla pesulla ja suoja-aineella saada katosta jopa lähes uuden veroinen. Tiilikaton suoja-aineista käytetään joskus myös nimiä jäkälämyrkky tai sammalmyrkky.

Remontifirman tekemä tiilikaton pesu ja suojaus suoja-aineella maksaa karkeasti 10 euroa/m2, eli 200 neliön tiilikaton ollessa kyseessä hintaa tulee noin 2000 euroa. Tämä on siis kuitenkin vain karkea arvio.

Sammaleen ja jäkälän poistolla tiilikatolta myös estetään pakkasvaurioiden syntymistä, sillä sammaleen rihmastot imevät vettä katon rakenteisiin ja aiheuttavat myöhemmin tiilien halkeamisen. Suoja-aine tuhoaa sammalrihmastot ja näin estää pakkasvaurioiden syntymisen.

Suosituimmat tiilikaton suoja-aineet jätetään katolle vaikuttamaan ensin tehdyn tiilikaton pesun jälkeen. Näin tehtäessä homma saadaan tehtyä kerralla valmiiksi. Tällaiseen menettelyyn soveltuvat vain tietynlaiset tiilikaton suoja-aineet.

Toisessa menetelmässä suoja-aine levitetään ensin katolle ja annetaan vaikuttaa esimerkiksi muutamia päiviä, jonka jälkeen katto pestään lopuksi painepesurilla. Tämä monta päivää vievä menetelmä ei ole läheskään niin suosittu kuin ensiksi mainittu, jossa työ saadaan tehtyä nopeasti valmiiksi.

]]>
Tiilikaton puhdistus ja pesu painepesurilla sekä suojaus http://www.remonttirakentaminen.com/tiilikaton-puhdistus-ja-pesu-painepesurilla-seka-suojaus Fri, 24 Apr 2015 16:25:57 +0000 http://www.remonttirakentaminen.com/?p=500

Tiilikatto on hyvä puhdistaa syksyisin ennen lumen tuloa kaikesta katolle jääneistä puun lehdistä, siitepölystä, noesta ja muusta helposti harjalla irtoavasta muusta roskasta. Tällainen harjaamalla tehtävä tiilikaton puhdistus on helppoa ja nopeaa tehdä kerran vuodessa. Tiilikatto on myös hyvä ajoittain pestä tiilikaton pesuun tarkoitetulla pesuaineella ja myös suojata katto suoja-aineella.

Kun puhutaan perusteellisemmasta tiilikaton puhdistuksesta, katon puhdistaminen ja pesu tehdään usein painepesurilla ja katto käsitellään puhdistusaineella. Tällaisen myös säännöllisen puhdistuksen tarkoitus on yleensä tilikaton puhdistaminen sammaleesta. Jos kattopinnalla esiintyy sammalta, tämä tarkoittaa että katon pinta on haurastunut ja sammal on päässyt kasvamaan kattotiileen ja juurtunut kattotiilien sisään. Huokoinen kattotiilipinta voi kosteuden lisääntyessä näin alkaa halkeilla. Tiilikaton puhdistus, pesu ja suojaus tulisi täten tehdä tarpeeksi usein.

Tiilikaton puhdistaminen levinneestä sammaleesta ja peseminen käyttämällä painepesuria kannattaa usein jättää näihin töihin erikoistuneelle ammattilaiselle. Tiilikaton pesuun ja puhdistukseen perehtynyt ammattilainen osaa myös kertoa mitä kaikkea tiilikatolle kannattaa tehdä heti ja jatkossa. Jos kuitenkin tiilikaton pesemisen haluuaa tehdä itse kannattaa ottaa huomioon myös turvallisuus ja käyttää työssä sopivia turvavälineitä. Myös painepesurin käyttäminen vaatii taitoa ja tietoa, esimerkiksi liian kovalla paineella tehty puhdistus saattaa vahingoittaa kattotiiliä.

Vaikka painepesurilla tehty tiilikaton puhdistus poistaisikin sammaleen ja muun roskan kattopinnalta, sammal on saattanut juurtua laajalti myös kattorakenteen sisään. Tämä sammaleen juurakon ja rihmaston poistaminen tapahtuu levittämällä kattopinnalle erityistä käsittelyainetta, joka pääsee kattorakenteen sisään ja tuhoaa sammaleen.

Kaikkein tärkein asia tiilikaton huollossa, on pitää katto puhtaana sille kertyneestä roskasta. Joka vuosi tehtävä melko helppo tiilikaton puhdistaminen (ei välttämättä edes peseminen) esimerkiksi harjaamalla tavallisella katuharjalla pidentää katon käyttöikää ja pidentää sellaisia huoltotarvevälejä, joissa tiilikatto siis mahdollisesti joudutaan pesemään ja suojaamaan perusteeellisesti.

]]>
Uunin puhdistus – uunin pesu mäntysuovalla tai uuninpuhdistusaineella http://www.remonttirakentaminen.com/uunin-puhdistus-uunin-pesu-mantysuopaliuoksella-tai-uuninpuhdistusaineella Thu, 30 Aug 2012 17:01:43 +0000 http://www.remonttirakentaminen.com/?p=415

Uunin puhdistus ja pesu olisi hyvä tehdä säännöllisin väliajoin, varsinkin jos uunia käytetään usein. Uunin puhdistus jää kuitenkin usein tekemättä, tai se tehdään vasta sitten kun lika on pinttynyt uunin seinämiin. Uunin pesu vähentää uunin energiankulutusta ja myös vähentää käryä uunin ollessa päällä. Myös ruoka valmistuu puhtaassa uunissa nopeammin.

Uunin mukana tulleessa ohjekirjassa on kerrottu oman uunin puhdistuksesta ja pesusta. Jos uuni ei ole kovin vanha, siinä on usein ominaisuutena epäpuhtauksien poltto korkeassa lämpötilassa. Näin ollen uunin puhdistus on helppoa: kun uuni on ensin ollut päällä korkeassa lämpötilassa, riittää pesuksi jäähtyneen uunin pyyhintä kostealla pyyhkeellä.

Uunin pesuun voidaan käyttää mäntysuopaliuosta, jota levitetään kauttaaltaan uuniin. Seiniin, kattoon, pohjaan ja uuniluukun sisäpintaan. Uuni voidaan tämän jälkeen kuumentaa esimerkiksi 60 asteeseen, jolloin mäntysuopa vaikuttaa tehokkaammin. Uunin täytyy tämän jälkeen antaa jäähtyä. Mäntysuovan voi myös vaihtoehtoisesti ilman uunin kuumentamista antaa liota uunissa jonkin aikaa, jolloin se vaikuttaa myös tehokkaasti. Uunin voi sen jälkeen pestä esimerkiksi pehmeällä harjalla. Lopuksi uuni pyyhitään kostealla pyyhkeellä kauttaaltaan.

Jos uunissa oleva lika on todella pinttynyttä, tämän pinttyneen lian irrottamiseksi saatetaan tarvita uunin puhdistukseen soveltuvaan erikoispuhdistusainetta. Tällainen puhdistusaine on vahvasti emäksistä ja sitä tulee käsitellä varoen. Ainakin suojakäsineitä on syytä käyttää ja lattia suojata uunin kohdalta mahdollisilta roiskeilta. Puhdistusaineen käyttöohjeessa on ohjeet aineen käyttöön ja annostukseen. Kaikkien uunien puhdistukseen vahvasti emäksiset puhdistusaineet eivät sovellu (pinnat katalyyttistä emalia), joten uunin käyttöohje kannattaa lukea ennen uunin puhdistuksen aloittamista.

]]>
Pesukoneen puhdistus sitruunahapolla tai etikalla – pyykinpesukoneen puhdistus http://www.remonttirakentaminen.com/pesukoneen-puhdistus-sitruunahapolla-tai-etikalla-pyykinpesukoneen-puhdistus Sat, 11 Aug 2012 11:23:21 +0000 http://www.remonttirakentaminen.com/?p=413

Pesukoneen puhdistus onnistuu sitruunahapolla tai etikalla. Kummankin aineen avulla pyykinpesukoneen puhdistus onnistuu varsin helposti ja tehokkaasti. Jos pyykki tuoksuu pesun jälkeen tunkkaiselle, syynä on usein pesuaineesta koneeseen jäänyt sakka. Jos pesukoneesta tulee ummehtunut haju, apu tähän voi löytyä tyhjentämällä nukkasihti.

Fosfaatittomia pyykinpesuaineita käytettäessä pesukoneeseen ajan myötä sakkaa, joka tekee pesukoneesta “likaisen” sisältä, ja jonka vuoksi puhdaskin pyykki voi alkaa tuoksumaan tunkkaiselle. Apteekista ostettavalla sitruunahapolla pesukoneen yleensä saa kuitenkin helposti puhtaaksi, jonka jälkeen juuri pesty pyykkikin tuoksuu raikkaalta jatkossa. Sitruunahappoa laitetaan noin 100 grammaa pesuainelokeroon ja pesukoneen pesuohjelmaksi valitaan kuumin pesuohjelma ilman esipesua. Pesuohjelma ajetaan läpi pesukoneen ollessa tyhjillään pyykistä. Kun ohjelma on loppunut, ajetaan vielä kerran sama ohjelma läpi lisäämättä sitruunahappoa.

Pesukone voidaan puhdistaa myös etikalla, joka myös neutralisoi tehokkaasti hajuja. Pesukone voidaan puhdistaa kaatamalla pyykistä tyhjillään olevaan koneeseen etikka-vesi seosta, jossa etikkaa voi olla esimerkiksi litran verran ja vettä kolme litraa. Tämän jälkeen ajetaan kuuman veden pesuohjelma läpi ja lopuksi pesukone voidaan huuhdella runsaalla vedellä. Etikka voidaan annostella vaihtoehtoisesti myös pesuainelokeroon tai pesupalloon.

On myös hyvä puhdistaa pyykinpesukoneen pesuainelokerot ja täyttöaukon tiivisteet käyttämällä apuna desinfioivaa pesuainetta ja esimerkiksi tiskiharjaa. Pesukoneen nukkasihti kannattaa myös puhdistaa aika ajoin. Pesukoneessa oleva pyykin täyttöluukun voi jättää auki aina pesun jälkeen, jotta koneessa olevat tiivisteet ehtivät kuivumaan. Ainakin silloin tällöin luukku kannattaa jättää auki vaikka useammaksi tunniksi.

]]>
Ruosteen poisto autosta http://www.remonttirakentaminen.com/ruosteen-poisto-autosta Mon, 16 Jul 2012 07:45:05 +0000 http://www.remonttirakentaminen.com/?p=409

Auton pohjaan ja helmaan voi syntyä ajan myötä ruostetta. Talvinen sää ja varsinkin maantiesuola nopeuttavat korroosiota auton metalliosissa, ja näin ollen auton korissa alkaa esiintyä ruostetta. Ruostetta esiintyy yleensä auton jarrulevyissä, helmakotelossa, alustan takaosassa, sisälokasuojissa ja ovien alaosissa. Pahasti ruostunut auto on uhka liikenneturvallisuudelle.

Autojen pohjat on tänä päivänä suojattu muovisilla peitteillä, jotka suojaavat autoa kiveniskuilta. Tämä ei kuitenkaan estä auton osien ruostumista ja ruostumisen alkamista ei välttämättä havaita lainkaan. Auton alusta tulisi ruostesuojata säännöllisin väliajoin, samoin kuin tulisi huolehtia auton maalipinnan pesusta ja vahauksesta. Pesu ja vahaus suojaavat maalipintaa.

Jos ruostevaurioita on päässyt syntymään, ne tulisi korjata mahdollisimman pian, sillä tällöin vaurioiden korjaaminen on helpompaa ennen kuin ruoste on ehtinyt syöpyä syvemmälle auton metallirakenteisiin.

Ainakin pienempien ruostevaurioiden korjaaminen onnistuu itsekin, mutta homman voi myös teettää autokorjaamolla joka on erikoistunut myös ruosteen poistoon autosta.

Ruosteen poisto aloitetaan raaputtamalla ruoste varovasti pois esimerkiksi auton helmasta käyttämällä työvälineenä puukkoa. Ehjää maalipintaa tulee varoa ettei se vahingoitu. Tämän jälkeen vauriokohta puhdistetaan ja paikkamaalataan. Jos vaurio on iso, on hyvä käyttää myös pohjamaalia tai ruosteenestoon soveltuvaa maalia.

Jos auton pelti on puhkiruostunut ja ruoste on päässyt syvemmälle, yleensä ruostevauriota ei pysty korjaamaan muuten kuin hitsaamalla tilalle uutta peltiä. Uuden pellin hitsaaminen vanhan ja ruostuneen pellin tilalle on hyvin tavallinen menettely korjata ruostevauriot pois autosta.

Suuremmat ruostevauriot tulee tasoittaa huolella hiomakoneella oikaisukittauksen jälkeen. Lopuksi tehdään seuraavat toimenpiteet: pohjamaalaus, hionta, suojaus ja pintamaalaus.

Yksityiskohtaisemmat ohjeet ruosteen poisto autosta:

Autowiki.fi: Ruostevaurion korjaus

]]>
Auton maalipinnan korjaus ja maalaus http://www.remonttirakentaminen.com/auton-maalipinnan-korjaus-ja-maalaus Wed, 11 Jul 2012 14:42:04 +0000 http://www.remonttirakentaminen.com/?p=407

Auton maalipinnan korjaus kannattaa yleensä jättää siihen erikoistuneen ammattilaisen tehtäväksi. Oikeiden työvälineiden ja ohjeiden avulla vaurioituneen maalipinnan voi korjata itsekin esimerkiksi spray-väreillä. Alla lyhyt ohje auton maalipinnan korjaamiseen.

On suositeltavaa, että ennen maalausta maalinpinnassa oleva vauriokohta kiilloitetaan siihen tarkoitetulla kiilloitusaineella. Näin saadaan pinnassa oleva likaraja piiloon. Seuraavaksi maalattava pinta poistetaan rasvasta rasva- ja silikoninpoistoaineella käyttämällä siihen märkää pyyhettä. Pinta tulee kuivata heti käsittelyn jälkeen kuivalla pyyhkeellä.

Vauriokohta hiotaan pellille saakka hiomapaperilla. Tämän jälkeen mahdolliset epätasaisuudet tulee kitata umpeen. Vauriokohta tulee kitata tasaisesti jättämättä korkeita reunoja.

Seuraavaksi maalattaviksi tarkoitetut peltipinnat tulee pohjamaalata, jotta pintaan ei pääse kosteutta eikä se ruostu. Tähänkin täytyy käyttää auton maalaamiseen sopivaa pohjamaalia. Pohjamaali ruiskutetaan vauriokohtiin 2-3 kertaa. Ruiskutuskertojen välissä täytyy olla vähintään muutaman minuutin tauko.

Kun pohjamaali on noin tunnin jälkeen kuivunut kokonaan, se hiotaan jotta pintamaali tarttuu paremmin ja loputkin epätasaisuudet tasoittuvat. Tämän jälkeen tehdään rasvanpoisto niin kuin aikaisemminkin tehtiin.

Pohjamaalatut pinnat pintamaalataan 2-3 kertaa ruiskuttamalla ja varomalla valumien syntymistä. Ruiskutuskertojen väliin täytyy taas jättää muutama minuutti, jotta maali ehtii haihtua. Lopuksi pintaan ruiskutetaan kirkasta akryylilakkaa, jotta maalattu pinta kiiltää ja maalipinta kestää paremmin.

Katso lisää tietoa:

Auton maalipinnan korjaus spray-väreillä

]]>
Kasvimaan perustaminen, suunnittelu ja lannoitus http://www.remonttirakentaminen.com/kasvimaan-perustaminen-suunnittelu-ja-lannoitus Wed, 11 Jul 2012 08:41:58 +0000 http://www.remonttirakentaminen.com/?p=405

Kasvimaan perustaminen ja suunnittelu kannattaa tehdä huolellisesti, jotta kasvimaata on helppo ja mukava hoitaa. Oikein perustetun kasvimaan kasvit myös menestyvät paremmin. Myöhemmin onkin jännittävää korjata satoa ja syödä omasta kasvimaasta poimittuja vihanneksia ja muita kasviksia. Kasvimaassa voi kasvattaa vaikkapa retiisiä, sipulia, sokerihernettä, porkkanaa, persiljaa, tinjamia, tilliä, palsternakkaa ja perunaa.

Kasvimaan suunnitteluun ennen sen varsinaista perustamista kuuluu kasvimaan paikan valitseminen ja kasvatettavien kasvien valinta. Kaikki kasvit eivät viihdy vierekkäin, ja ne myös kasvavat eri tahtiin, joten tällaiset asiat on hyvä tietää. Myös kasvien määrän ei tulisi olla liian suuri kasvimaan kokoon nähden, jotta niillä olisi tilaa kasvaa. Kasvimaan sijainniksi sopii nurmikko- tai peltoalue, jolle aurinko pääsee paistamaan.

Kasvimaan perustaminen alkaa maa-alueen kääntämisellä. Nurmikko- tai peltoalue käännetään aina siivu kerrallaan käyttäen apuna lapiota tai talikkoa. Kun maa on käännetty, se tulee siistiä rikkakasveista ja ruokoturpeista esimerkiksi jyrsimellä. Myös isommat kivet on hyvä ottaa pois.

Seuraavaksi muokattu ja siistitty kasvimaan alue kalkitaan. Ennen kalkitsemista on hyvä tarkistaa maan happamuus. Tämä onnistuu apteekissa myytävien pH-liuskojen avulla. Tarkemman tiedon maan tarvitsemista ravinteista ja kalkista saa halutessaan lähettämällä maanäytteen viljavuuspalveluun. Eri kasvimaan kasveille optimaalinen happamuusaste maan suhteen vaihtelee hieman, mutta yleisesti ottaen maan sopiva pH on 6-7. Kalkki vähentää maan happamuutta. Uusi kasvimaa tulee kalkita niin, että esimerkiksi 10×10 metrin alueelle levitetään 50 kiloa kalkkia tasaisesti. Sama tehdään vähintään kahden seuraavan vuoden aikana, mutta myöhemmin kalkkia ei tarvita niin suuria määriä. Jos kasvimaa on kooltaan vain 5×5 metriä, kalkkia luonnollisesti tarvitaan vain 12-13 kiloa.

Kasvimaahan levitetään reilu kerros kasvuturvetta tai kompostimultaa ja sekoitetaan se pintamaahan. Turpeen tai mullan ansiosta maa kestää paremmin kosteutta ja kasvit menestyvät paremmin ja pystyvät kasvattamaan vankat juuret.

Sitten maa lannoitetaan. Lannoittaessa täytyy ottaa huomioon, että eri kasvit tarvitsevat eri määrät lannoitetta. Joten koko kasvimaata ei tule lannoittaa tasaisesti samalla määrällä lannoitetta, vaan ennakkoon miettiä missä kohdassa aikoo kasvattaa mitäkin kasvia ja paljonko lannoitetta tietty kasvi tarvitsee. Lannoitesäkissä on ohjeet eri kasvien lannoitukseen. Lannoitetta tulisi levittää suunnilleen sopiva määrä, ei liian paljon eikä liian vähän.

Tietyt kasvit kasvavat nopeasti ja ne voidaan kylvää suoraan kasvimaahan. Tällaisia kasveja ovat muun muassa punajuuri, lanttu, nauris, pinaatti, tilli, herne, retiisi, porkkana ja monet eri kukkalajit. Nämä kasvit kasvavat kasvimaalla nopeasti.

Jotkin kasvit taas kasvavat hitaammin ja ne tarvitsevat enemmän aikaa kasvamiseen. Näitä kasveja ovat muun muassa kurpitsa, sipuli, yrtit, munakoiso, kaali, paprika, purjo, selleri ja tomaatti. Jotta näiden kasvien kasvaminen varmistettaisiin, olisi ne hyvä esikasvattaa sisätiloissa ennen niiden taimien kylvämistä kasvimaahan. Taimet voi myös ostaa valmiina, joten niitä ei välttämättä tarvitse itse kasvattaa.

Kun kasvit on asetettu kasvamaan kasvimaahan, alue tulee kastella perusteellisesti. Kasvimaa tulee myös jatkossa kastella säännöllisin väliajoin.

Lisää tietoa:

Yhteishyvä: Kasvimaan perustaminen

Biolan: Kasvimaan perustaminen

]]>
Sohvan pesu ja kankaan puhdistus – sohvan puhdistusaineet http://www.remonttirakentaminen.com/sohvan-pesu-ja-kankaan-puhdistus-sohvan-puhdistusaineet Tue, 10 Jul 2012 05:13:44 +0000 http://www.remonttirakentaminen.com/?p=403

Sohvan tai sohvatuolin kangaspinnat tulisi imuroida aika ajoin imurilla käyttäen tekstiilipintojen puhdistukseen sopivaa imurin suulaketta. Jos sohvassa on esimerkiksi tahroja, sohvan kankaan pesu ja puhdistus tulisi tehdä hellävaroen, sillä useimmat kankaiset tekstiilipinnat eivät kestä kovaa hankausta. Jos sohvalle kaatuu esimerkiksi kahvia, tulisi syntynyt tahra puhdistaa heti sen synnyttyä, sillä neste imeytyy nopeasti sohvan kankaaseen ja kuivunut tahra on jälkeenpäin vaikeampi puhdistaa.

Ennen sohvan pesua tahroista ja muista läikistä tulisi selvittää onko sohvan kangas vesipestävä. Vastasyntyneet tahrat saa yleensä puhdistettua helposti vesipestävästä kankaasta saippuavedellä tai tavalisen vaahtopesuaineen avulla. Työvälineitä kannattaa käyttää esimerkiksi valkeaa ja puhdasta liinaa.

Jos sohvan päälliset ovat vesipestäviä, kankaat voi pestä pesukoneessa. Tässäkin tulee noudattaa sohvan ohjevihkosen pesuohjeita. Yleensä sohvan vesipestävät päälliset pestään alhaisessa lämpötilassa hienopesuohjelmalla ja ilman linkousta. Myöskään huuhteluainetta ei tulisi käyttää. Kun sohvan kankaat on pesty, ne voi suojata niille sopivalla tekstiilisuoja-aineella.

Sohvan puhdistusaineet ovat erityisesti tekstiilien puhdistukseen tarkoitettuja erikoispesuaineita. Näitä pesuaineita voi käyttää myös sellaisten kankaiden puhdistukseen, joita ei saa irti huonekalusta ja jotka eivät ole tarkoitettu vesipesuun. Tällainen puhdistusaine on muun muassa tekstiilipesuaine Softcare Textile Cleaner, jolla voi puhdistaa kaikenlaiset tahrat kaikista sisustustekstiileistä. Jos tällaista erikoispesuainetta ei kuitenkaan halua ensin käyttää, voi ei-vesipesuun tarkoitettuja kangaspintoja ensin kokeilla puhdistaa vaahtopesulla tai lämpimällä saippuavedellä valkoisella kankaalla varovasti pyyhkimällä.

Jos sohvan päällisiä ei saa irroitettua sohvasta, kangassohvan kangaspintojen pesu onnistuu tehokkaasti vuokrattavalla painehuuhtelulaitteella ja sohvan kankaan puhdistukseen sopivalla pesuaineella. Jos tahrat ovat pinttyneitä, niihin voidaan käyttää myös tahranpoistoainetta ja antaa aineen vaikuttaa hetken ennen pesua. Yleensä pellava- ja puuvillaiset kankaat ovat hankalimpia puhdistaa. Painehuuhtelulaitteella sohvan peseminen on helppo tapa puhdistaa sohva, sillä käsittelyn jälkeen sohva jää melko kuivaksi. Monet siivousyritykset tekevät myös sohvan ja muiden tekstiilien pesuja painehuuhtelulaitteella.

Lisää tietoa sohvan pesusta ja hoidosta:

Huonekalujen ja mattojen hoitotuotteet

Sohvan hoito-ohjeet

Miten puhdistaa kangassohva?

]]>
Kasvihuoneen rakentaminen – tee itse pieni kasvihuone http://www.remonttirakentaminen.com/kasvihuoneen-rakentaminen-tee-itse-pieni-kasvihuone Sun, 08 Jul 2012 15:42:41 +0000 http://www.remonttirakentaminen.com/?p=398

Pienen harrastekäyttöön tarkoitetun kasvihuoneen rakentaminen ei ole kovin vaikeaa. Kasvihuoneen lämmön ansiosta kasveja voidaan alkaa kasvattamaan kasvihuoneessa jo kevään alkaessa, ja  läpi kesän myöhäiseen syksyyn saakka. Pientä kasvihuonetta voi lämmittää keväällä ja syksyllä lämpölampun avulla. Lämpölamppuja myydään muun muassa puutarhan tarvikkeisiin keskittyneissä liikkeissä. Jos kasvihuone on pieni, vaikapa pinta-alaltaan vain viisi neliömetriä, sen lämmittämiseen vähän kylmempään aikaan ei tarvita edes kovin tehokasta lämpölamppua. Kasvihuoneessa voi kasvattaa monia kasveja ja vihanneksia, kuten esimerkiksi tomaatteja, meloneja, kurkkuja sekä paprikaa.

Kasvihuoneen sijainniksi kannattaa valita sellainen paikka, johon aurinko pääsee paistamaan esteittä aamuisin ja iltaisin. Kesäaikaan päivän kuumimpaan aikaan varsinkin helteellä, olisi kuitenkin hyvä ettei aurinko paistaisi suoraan kasvihuoneeseen koko aikaa, vaan kasvihuone jäisi kuumimpaan aikaan myös hiukan varjoon. Kasvihuoneeseen voi muodostua liian suuri kuumuus, jos aurinko lämpimällä kesäsäällä siihen paistaa aamusta iltaan. Kasvihuoneessa kasvatettavat kasvit tarvitsevat valon lisäksi myös välillä varjoa myös päiväaikaan. Tässäkin pitää muistaa, ettei kasvit menesty jos ne ovat liian paljon varjossa. Valo on kuitenkin paljon tärkeämpää kasvien menestymiselle. Kasvihuone tulisi myös olla sellaisessa paikassa, ettei sen päälle pääse tippumaan mitään painavaa, kuten esimerkiksi lunta.

Kasvihuoneen seinät ovat yleensä läpinäkyvää muovia tai lasia.

Lasinen kasvihuone vaatii riittävän routasuojauksen ja tarpeeksi jämäkät perustukset. Pienikin kasvihuone vaatii yleensä puolen metrin syvyisen tukevan perustuksen. Perustuksen voi tehdä kaivamalla maata hiukan kasvihuoneen pinta-alaa suuremmalta alalta noin puolen metrin syvyydeltä ja täyttämällä kuoppa soralla melko täyteen. Tämän jälkeen paksu suodatinkangas laitetaan soran pääle ja kankaan päälle muutaman sentin hiekkakerros. Perustus ympäröidään muuraamalla sen ympärille kevytsoraharkot vähän kuin matalaksi seinäksi. Kasvihuoneen maalattian voi päällystää esimerkiksi kivilaatoilla tai puulevyillä. Kasvihuoneen lasiset seinät ja katto puitteineen kiinnitetään toisiinsa ja tukevasti maahan rakennusohjeiden mukaan. Jos lasinen kasvihuone halutaan kestävän myös routaa, sen perustus tulee kestää roudan liikettä kylmään aikaan ja tämä taas vaatii kasvihuoneen maapohjan salaojittamista ja sitä että perustus on suorassa. Perustuksen suoruuden voi tarkistaa vatupassilla. Lasisessa kasvihuoneessa lämpö nousee helposti liian kuumaksi, joten kasvihuonetta tulee säännöllisesti tuulettaa.

Muovinen kasvihuone on lasista kasvihuonetta helpompi rakentaa. Sen perustus ei tarvitse olla niin syvällä kuin lasisen, eikä perustuksiin tarvitse välttämättä käyttää muurattuja kevytsoraharkkoja. Maan routimisestakaan ei tarvitse välttämättä välittää, sillä muoviset seinät ja katto eivät rikkoudu liikkeessä niin kuin lasiset elementit. Muutoin muovisen kasvihuoneen rakentaminen tapahtuu samaan tapaan kuin lasisen. Muovisen kasvihuoneen rakenteet (seinät) eivät saa olla kiinni maassa, vaan ne tulee olla hiukan irti maasta esimerkiksi kevytsoraharkkojen avulla. Tämä siksi että muulloin home ja kosteus helposti pesiytyvät kasvihuoneen rakenteisiin ja varsinkin rakenteiden puuosiin.

Enemmän ja yksityiskohtaisempaa tietoa kasvihuoneen rakentamisesta:

Rakenna oma kasvihuone

]]>
Kasvihuoneen perustaminen – kasvit, kastelujärjestelmä ja lämmitys http://www.remonttirakentaminen.com/kasvihuoneen-perustaminen-kasvit-kastelujarjestelma-ja-lammitys Tue, 03 Jul 2012 10:52:28 +0000 http://www.remonttirakentaminen.com/?p=394

Kasvihuoneen perustamiseen ja kasvihuoneen rakentamiseen ja pystytykseen on ehkä järkevintä käyttää valmista kasvihuonepakettia, johon kuuluu kaikki kasvihuoneen rakentamiseen tarvittavat elementit, myös perustuksen. Tällainen kasvihuone on yleensä melko pieni, pinta-alaltaan esimerkiksi vain 10 neliömetriä.

Kasvihuoneen ja sen rakenteiden tulee pysyä tukevasti paikallaan jo turvallisuussyistä kovassakin tuulessa, joten se tarvitsee tarpeeksi syvän ja tukevan perustuksen alleen. Tärkeää on kaivaa maata niin syvälle, että päästään routimattomaan maahan asti. Kasvihuoneen perustuksen syvyys voi siis olla noin metrin luokkaa. Kuopan pohjalle voidaan tasoittaa kalliomursketta, jonka päälle voidaan istuttaa harkot. Harkkojen päälle kasvihuone lopulta pystytetään. Perustuksen tekemiseen voi käyttää vaihtoehtoisesti myös esimerkiksi ankkureita, joita varten kaivetaan kuopat vain kasvihuoneen nurkkien kohdalle syvälle maahan.

Kasvihuonetta ei saa rakentaa ilman rakennuslupaa, vaan se kannattaa hankkia ajoissa oman kunnan viranomaisilta ennen rakentamisen aloittamista.

Kun kasvihuone on rakennettu, voidaankin alkaa miettimään mitä kasveja kasvihuoneessa voi kasvattaa. Vaikka kasvihuone olisikin pieni, siellä mahtuu kasvattamaan monia eri kasveja. Kasvihuoneen taimien kasvualustaksi sopii hyvin kalkittu ja lannoitettu kasvuturve. Kasvualusta tulee olla tarpeeksi paksu, noin 30 cm. Vaikka pieneen tilaan mahtuukin istuttamaan paljon taimia, kannattaa taimet istuttaa kuitenkin tarpeeksi harvaan sillä taimet rehevöityvät kasvaessaan, eikä kasveista tule hyvänlaatuisia jos ne joutuvat kasvamaan aivan toisissaan kiinni. Lisäksi tuholaiset ja taudit pääsevät tällöin helposti leviämään.

Kasvihuoneessa voi kasvattaa monia kasveja, näitä ovat muun muassa erilaiset tomaatit, avomaankurkku, meloni, paprika, sokerimaissi, munakoiso, keräsalaatti, persilja ja monet kukkalajit.

Kasvihuoneen kasvualustojen ja kasvien kastelu voidaan hoitaa valmiilla kastelujärjestelmällä. Tällaisia kastelujärjestelmiä on myytävänä esimerkiksi vain muutaman nelömetrin suuruista kasvihuonetta varten. Taimet ja kasvit voidaan kastella tehokkaasti mutta hellävaraisesti mikrosumuttimilla ja yksittäiset kasvit rivitippusuuttimen avulla. Kastelujärjestelmään kuuluu monia eri liitäntöjä, venttillejä, suuttimia ja muita osia, mutta järjestelmän asennus on helppoa ja nopeaa.

Kasvihuoneen kasveille niiden kasvualustan oikea lämpötila on tärkeä, ei niinkään kasvihuoneen ilman lämpötila. Kasvualustan mullan optimilämpötila on 18-20 astetta. Siement itävät 23-25 asteessa parhaiten. Kasvualustan oikea lämpötila täytyy tarkistaa ennen taimien istutusta ja myös myöhemmin aika ajoin kesän aikana.

Harraste- ja kotikasvihuoneessa riittävä lämmitys voidaan hoitaa monella eri tavalla. Kesäaikaan kasvit voivat menestyä hyvin ilman mitään erillistä lämmitystä, mutta kylmään aikaan pakkasen varalta kasvihuonetta tulisi lämmittää jotta kasvit eivät paleltuisi. Lämmitystapoja ovat muun muassa lämminvesiputket, ilmakanavat, sähkökaapelit ja sähköinen säteilylämmitin. Edellä mainitut erilliset lämmönlähteet ovat kuitenkin melko harvinaisia pienissä harrastekasvihuoneissa.

Pystytetään Snap-N- Grow kasvihuone

Kasvihuoneen lämmityksestä

]]>