Hirsipaneeli – materiaaleina kuusi ja mänty – paneelien asennus

Hirsipaneelia käytetään sisäseinien ja sisäkattojen verhouksiin ja puumateriaaleina käytetään yleensä mäntyä tai kuusta. Hirsipanelin avulla asunnon sisäseinistä ja -katosta saadaan ulkonäöltään miellyttävä. Hirsipaneelia voidaan käyttää esimerkiksi saunaan, sen seinien ja katon puuverhoukseen. Saunassa kannattaa käyttää kuusipaneelia männyn sijasta, sillä kuumassa saunassa männyn oksista vuotaa pihkaa.

Sekä kuusi- että mäntypaneelia myydään yleensä leveänä ja massiivisena, eikä sitä ole valmiiksi käsitelty. Hirsipaneelin asentaminen on melko helppoa ja se voidaan käsitellä muun muassa lakalla, öljyllä, vahalla tai maalilla. Puuvalmiiden hirsipaneelien käsittely on syytä tehdä aineen valmistajan ohjeiden mukaisesti. Myynnissä olevien mänty- ja kuusipaneelien paksuus on tyypillisesti noin 2 cm ja leveys noin kaksi metriä.Ennen hirsipaneelien asennusta niitä voidaan varastoida suojassa auringolta ja kosteudelta. Paneelit voi antaa tasaantua suojamuovissaan muutaman päivän ennen niiden asennusta seinään tai kattoon. Paneelit voidaan ottaa esille vasta kun ne aiotaan pintakäsitellä.

Pintakäsittelyn tekeminen on suositeltavaa tehdä ainakin ponttien kohdalta.

Paneelien asennus tulisi tehdä heti pintakäsittelyn tai muovikalvon poistamisen jälkeen. Koolausvälin tulisi olla enintään 60 cm.

Yleinen tapa kiinnittää paneelit seinään tai kattoon on naulaaminen. Paneelit kiinnitetään tukevasti naulaamalla ne niiden kiinnityskohdista paneelin päältä. Jokaiseen kiinnityskohtaan voidaan käyttää kahta naulaa. Kiinnittäminen voidaan tehdä vaihtoehtoisesti naulaamalla myös urospontista. Paneelit lyödään yhteen esimerkiksi vasaralla niin että pontti menee pohjaan saakka ja paneelit asentuvat oikein.

Hirsipaneeleja voidaan myöhemmin huoltaa kevyellä hionnalla ja käsitellä puupinta oikealla käsittelyaineella.

Turhat ja ylimääräiset paneelikappaleet sekä hukkapalat voidaan hävittää polttamalla.