Homevaurio – homesieni pesii kosteassa – homeen poistaminen

Jos asunnossa esiintyy homevaurioita, ne löytyvät yleensä asunnon kosteista tiloista, kuten kylpyhuoneesta. Hometta saattaa esiintyä kaakelien halkeamissa ja saumoissa silloin jos pesuhuoneen tuuletus ei ole ollut riittävää ja myös silloin jos lattia tai seinä on muuta huonetta kylmempi. Home voi ersiintyä punertavana tai mustana, eikä se välttämättä haise homeelta.

Hometta ei välttämättä näe, sillä homesienen rihmastot ulottuvat syvemmälle saumoihin ja kaakelilaattojen alle. Kosteana oleva huokoinen saumalaasti sisältää mineraaleja sekä kalkkia ja se on näin ollen hyvä kasvualusta homesienelle. Tuulettaessa homesienen itiöt leviävät usein muihinkin huoneisiin ja aiheuttavat allergiaa.Jos vedeneristys on tehty puutteellisesti kylpyhuonetta rakentaessa, homesienen rihmastot voivat olla tunkeutuneena syvällä seinässä. Tällöin kyseessä on paha homevaurio, jota ei voi korjata pelkästään seinän ja muiden pintojen pintapuhdistuksella. Mutta jos kyseessä on pintahome, jota esiintyy vain seinän pinnalla, muun muassa saumoissa, eikä se ulotu syvemmälle seinärakenteisiin, homeesta voi päästä eroon puhdistamalla pinnat pesuaineella.

Pintahomeen poistoon on olemassa siihen tarkoitettuja homeenpoisto- ja homeenestonesteitä, jotka voivat olla klooripitoisia tai kloorittomia. Nämä rautakaupassa ja väriliikkeissä myytävät erikoispesuaineet eivät puhdista hometta pelkästään pinnoilta vaan myös tainnuttaa homesienen pintaa syvemmältä. Aineiden tuoteselosteissa on niiden käyttöohjeet ja käyttökohteet. Yleensä ainetta ruiskutetaan esimerkiksi kaakelien saumakohtiin, annetaan vaikuttaa hetken ja harjataan huolellisesti. Tämän jälkeen kaakelit huuhdellaan runsaalla vedellä.