Huoneilman kosteus – sisäilman kosteus

Huoneilman kosteudella tarkoitetaan yleensä ilman vesihöyryn määrää eli vesi on tällöin ilmassa kaasumaisessa muodossa. Huoneilman kosteus on Suomessa lähes aina alhainen talviaikaan pakkasella. Kovalla pakkasella huoneilman suhteellinen kosteus voi olla jopa alle 10%. Kesäaikaan sisäilman kosteus on päinvastoin suuri.

Huoneilman optimaalinen kosteus on 30-40%, mutta sen saavuttaminen ei ilmastollisista syistä ole useinkaan mahdollista. Kosteus sisätiloissa vaikuttaa hengitykseen ja hikoiluun. Jos huoneilman kosteus on liian suuri, kosteus voi tiivistyä asunnon rakenteisiin. Liiallinen ilmankosteus myös edesauttaa pölypunkkien esiintymistä ja home- ja muiden sienien syntymistä. Jos huoneilma taas on liian kuivaa, se vaikuttaa hengitysteiden värekarvojen liikkeeseen hidastaen sitä. Tällöin ilma ei poistu niin tehokkaasti hengitysteistä. Tämä voi taas johtaa helpommin tulehdukseen limakalvoilla.Talvella huoneilman kosteuden laskettua liian alas, ilman kosteutta voidaan nostaa käyttämällä ilmankostutinta. Ilman kosteuden mittaamiseen tulisi käyttää kosteusmittaria. Kosteus nousee liian suureksi, jos kosteus tiivistyy kylmille pinnoille, kuten ikkunoihin. Tällöin sisäilman kosteus on usein yli 45%. Asian voi tarkistaa kosteusmittarin avulla. Ilman kostuttamiseen tulisi käyttää kuumaa vettä, jotta ilmassa ei leviäisi mikrobeja. Huoneilman kosteus voi nousta liian suureksi myös liiallisen ilmanvanhdon tai liian korkean huonelämpötilan seurauksena.

Kesäaikaan ilmassa on paljon vettä. Suuresta kosteudesta voi olla haittaa pääasiassa asunnon pohjakerroksessa, joka on maan alla. Esimerkiksi kellarissa lämpötila voi olla matalampi kuin ulkona, jolloin ilman kosteus voi nousta kellarissa aivan liian suureksi. Tässä tapauksessa ilmanvaihtoa kellarissa tulisi tehostaa ja illman lämpötilaa nostaa. Jos kellarikerroksen huoneilman kosteus on liian suuri myös talvella, kosteutta esiintyy yleensä tällöin rakenteissa. Liialliseen kosteuteen voidaan vaikuttaa myös käyttämällä ruuanlaitossa liesituulettimessa kupua, kuivattamalla pyykit tilassa, jossa on riittävä ilmanvaihto tai esim. ulkona ja myös käyttämällä asunnossa ilmankosteutta tiivistäviä laitteita.