Hyttysverkko ikkunaan tai oveen – hyönteisverkko

Kesällä ja alkusyksyllä tuuletusikkunaan asennettu pienisilmäinen hyttysverkko estää hyttysten ja muiden pienten ötököiden pääsyn sisään asuntoon. Varsinkin iltaisin nämä hyönteiset lentävät valoa kohti ja yrittävät terhakkasti päästä sisään asuntoon avoimesta ikkunasta tai ovesta.

Juuri sopivan kokoisen kehyksellisen hyttysverkon voi ostaa mittatilaustyönä tai sen on voinut saada esimerkiksi kaupanpäällisenä ikkunoita uusittaessa, mutta sen voi helposti tehdä myös itse. Tällöin hyttysverkosta saa juuri oikean kokoisen joka sopii omaan ikkunaan tai ikkunoihin.Hyttysverkkoa saa rautakaupasta ja esimerkiksi monista huonekaluliikkeistä. Hyttysverkkoa varten rakennetaan ohkaisista listoissa kevyt ja oikean kokoinen kehikko, joka sopii ikkunan raamien sisälle jos ikkuna aukeaa ulospäin. Kehikko voidaan tehdä esimerkiksi naulaamalla pienillä nauloilla neljä listaa neliöksi ja tarvittaessa käyttää myös poikkilistaa tai -listoja tukemaan kehystä suuremman ikkunan ollessa kyseessä. Halutessan kehikon kulmat voidaan vahvistaa metallisilla kulmavahvikkeilla. Hyttysverkko voidaan kiinnittää kehykseen nastoilla, nitojalla tai pienillä nauloilla. Hyttysverkon asemasta voidaan käyttää myös tiheää harsomaista kangasta.

Jos ikkuna aukeaa sisäänpäin, hyttysverkollinen kehikko tulee kiinnittää ulos, ikkunan vuorilistoihin. Hyttysverkon voi myös halutessaan kiinnittään ikkunan ulkopuolelle vuorilistoihin ilman kehikkoa. Tällöin sopivan kokoinen verkon pala kiinnitetään ikkunan ulkopuolelle kevyesti esimerkiksi nastoilla.

Hyttysverkon voi asentaa myös oveen. Oikeastaan kyseessä on tällöin hyttysverkolla varustettu lisäovi, joka estää hyttysten ja muiden hyönteisten pääsyn sisään asuntoon. Hyttysverkko-oven voi tehdä ohuista mäntylistoista. Ovi asennetaan ulko-oven karmin sisäpuolelle ja se aukeaa sisäänpäin. Jos taloudessa on kissa tai koira, sille voi tehdä hyttysverkko-oveen oman luukun kulkemista varten.

Mäntylistoista tehty kehikko täytyy tukea myös poikkilistoilla, jotta se olisi tukevampi. Oveen voi käyttää myös mm. vanerilevyä. Kehikon ulkomitat täytyy olla noin 5 cm pienemmät kuin oven karmit, jotta ovi pystyy kääntymään oviaukossa mutta se on kuitenkin tarpeeksi tiivis hyttysiä ajatellen.

Hyttysverkko kiinnitetään oveen asettamalla ovi vaakatasoon lattialle ja kiinnittämällä sopivan kokoinen pala hyttysverkkoa oven kehikkoon. Usein hyttysverkolliseen oveen täytyy kiinnittää useampi pala verkkoa esimerkiksi niiteillä jotta siitä tulee tiivis ja tarpeeksi pingoittunut. Muovilangasta kudottu verkko sopii parhaiten hyttysverkoksi tällaiseen hyttysverkolliseen lisäoveen.

Koska kyseessä on hyttysverkollinen ovi, siihen tarvitaan kääntymistä varten saranat. Ovi kannattaa asentaa hiukan irti lattiasta, muuten se hankaa aina lattiaa kun ovi avataan tai suljetaan.