Ikkunaremontti – ikkunoiden hinnat, kustannukset

Ikkunaremontilla, kuten yleensäkään millään muullakaan remontilla ei ole tiettyä hintaa, vaan ikkunaremontin hinta ja kustannukset voivat asennuksineen vaihdella suurestikin riippuen remonttifirmasta. Mitä suuremmasta ikkuremontista on kyse, sitä suuremmalla syyllä on järkevää kilpailuttaa remontti eri remontifirmojen kesken. Kallein tarjous voi olla jopa kaksi kertaa suurempi kuin halvin, joten jos kaikki omakotitalon ikkunat on tarkoitus uusia, on suositeltavaa pyytää tarjous vaikkapa 5-10 lähialueen ikkunaremontteja tekeviltä yrityksiltä. Monesti ikkuremontteja tekevät yritykset antavat tarjouksen oman työtilanteensa perusteella, joten jos firmalla on töitä lähiaikoina muutenkin paljon, voi tarjous olla asiakkaan kannalta hinnakas. Ennen tarjouksen pyytämistä on tarpeellista selvittää ikkunoiden määrä, niiden koot ja niiden tyypit.

Voi sanoa, että omakotitalon ikkunaremontin (jossa kaikki ikkunat uusitaan laadukkailla laseilla), hinta ikkunoineen, asennuksineen, eristyksineen ja pellityksineen maksaa vähintäänkin tuhansia euroja. Se voi maksaa yli kymmenen tuhattakin euroa. Ikkunaremontin hinnan määrää pitkälti ikkunoiden määrä, omakotitalossa ikkunoita (esim. kolminkertaisia sellaisia) on yleensä ainakin kymmenkunta kappaletta. Joidenkin internetin lähteiden mukaan karkeasti arvioiden edullisimmillaan ikkunaremontti voi maksaa 400-600 euroa/ikkuna. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kuten monia muitakin remontteja, myös ikkunaremonttia koskee kotitalousvähennys, joten remontin hinta ei loppujen lopuksi olekaan niin suuri. Pelkkien laadukkaiden ikkunoiden hinnat voivat tätä nykyä (2011) lähteä 300 eurosta ylöspäin per ikkuna. Ikkunoiden laadussa on eroja, joten laadukkaammat ikkunat maksavat myös enemmän.Ikkunaremontin tarkoitus on uusia asunnon ikkunat kokonaisuudessaan tai vain osittain. Ikkunaremontti vie aikaa yleensä 2-3 päivää. Tähän on laskettu kaikki remonttiin liittyvät työt, kuten esim. ikkunoiden pellitykset ja eristykset. Ikkunaremontti on harvoin tehtävä remontti, sillä se joudutaan tekemään vain kerran 30-45 vuodessa. Hyvin hoidetut ja huolletut ikkunat saattavat kestää jopa 75 vuotta, mutta ilman hoitoa ikkunaremontti voi tulla eteen jo 15 vuoden jälkeen. Ikkunoiden ikään vaikuttaa myös se, mihin ilmansuuntaan ikkunat ovat.

Yleensä vanhoja ikkunoita ja esimerkiksi niiden eristyksiä ei korjailla, vaan vanhat ikkunat poistetaan ja uudet asennetaan tilalle. Uusien ikkunoiden asennuksen jälkeen asuntoon saadaan usein parempi ääni-, ja lämmöneristys sekä kestävämpi karmin ulkopinta.

Ikkunaremontti ei pelkästään ole vain uusien ikkunoiden asentamista vanhojen tilalle, vaan on tärkeää että huomioon otetaan myös asunnon ilmanvaihto ja lämmitys. Jos nämä asiat jättää huomioimatta, seurauksena on usein ongelmia erityisesti ilmanvaihdon kanssa.

Yleensä ikkunaremontti teetätään ns. avaimet käteen -periaatteella, jossa ikkunaremontin kokonaisuudessaan hoitaa remonttifirma. Työn osuus suhteessa ikkunoiden hintaan on suurinpiirtein suhteessa puolet ja puolet. Ikkunat voi toki itsekin asentaa jos siihen osaamista on, mutta jos vähänkin epäilee remontin onnistumista omin päin, kannattaa homma jättää ammattilaisille.

Ikkunaremontin työvaiheet pääpiirteittäin ovat:

1) entisen, vanhan karmin poistaminen sekä asennuspohjan tarkistaminen
2) ruuvikiinnityksellä tehty uuden karmin asentaminen
3) uretaanivaahdolla tehty seinän ja karmin eristys
4) peitelistojen asennus asunnon sisäpuolelle
5) vesipeltien ja peitelistojen asennus ulkopuolelle
6) silikonilla työn viimeisteleminen