Ikkunoiden tiivistäminen silikonikumitiivisteellä – ikkunan tiivistys

Jos ikkunoista vetää niiden ollessa kiinni, on ikkunoiden tiivistäminen hyvä ratkaisu ongelman poistamiseen. Varsinkin talvella ja kylmällä ilmalla yleensäkin vetävä ikkuna voi tuoda runsaastikin kylmää ilmaa huoneeseen. Ikkunoiden tiivistys ei ole kovin suuritöihin homma ja se voi vaikuttaa merkittävästikin asumismukavuuteen. Jos ikkunoiden tiivistäminen tuntuu vastenmieliseltä tai vaikealta asialta, työn voi jättää ammattilaiselle jolloin virheitäkään ei pitäisi syntyä.

Ikkunoiden tiivistämisessä täytyy huomioida asunnon ilmanvaihtojärjestelmä ja varmistaa myös korjausilman saanti. Pienet ikkunat voidaan tiivistää irroittamalla ne paikoiltaan kokonaan ja tekemällä tiivistystyö pöydällä. Isompia ikkunoita ei kannata alkaa irrottamaan, vaan ne tiivistetään omilla paikoillaan.Ikkunoiden tiivistämiseen kannattaa käyttää silikonikumitiivistettä niiden pitkäikäisyyden ja hyvän kosteudensietokyvyn ansiosta. Silikonikumitiivisteen käyttöikä on jopa 15 vuotta.

Ilman kiinteää lämpölasielementtiä oleva kaksilehtinen ikkuna tiivistetään niin, että tiivistys tehdään tarkasti joka puolelle ikkunan molempien sisäpuitteiden pinnoille. Tämän tarkoituksena on ehkäistä kostean ja lämpimän ilman pääseminen kaksilehtisen ikkunan välitilaan. Jotta ilma kiertäisi paremmin ja ikkuna pysyisi kirkkaana, ikkunoiden ulkopuolta, ulkopokaa ei kannata ehkä tiivistää lainkaan. Asuttaessa pölyisellä alueella, esimerkiksi vilkkaasti liikennöivän kadun varrella, voidaan ikkunoiden ulkopoka tiivistää kuitenkin osittain jättäen ylhäältä ikkuna osittain tiivistämättä, jotta ilma pystyy siellä kiertämään.

Ennen uuden tiivisteen asentamista täytyy vanha tiiviste ikkunoista repiä pois esimerkiksi jollain terävällä esineellä ja vanha liima poistaa asetonilla. Kaikki pöly ja lika kannattaa poistaa väleistä käyttämällä esimerkiksi pölyrättiä tai pölynimuria.

Uusi silikonikumitiiviste asennetaan ikkunan sisäpuitteeseen. Ulkopuitetta tiivistäessä täytyy jättää puitteen yläosaan tarpeeksi pitkä pätkä tiivistämättä, jotta lasi ei jäädy tai hikoile. Tiivisteen paikalleen asentaminen tapahtuu kätevästi vaikkapa nauhassa olevan tarraliiman (kaksipuoleinen teippi) avulla etenemällä saumaa pitkin ja painelemalla silikonikumitiivistettä paikalleen.