Ilmalämpöpumppu – hinta ja asennus

Ilmalämpöpumppu on laite, jonka avulla voidaan siirtää ulkoilmasta lämpöä sisätililoihin ja myös toiseen suuntaan jos sisätilaa halutaan jäähdyttää. Ilmalämpöpumppu toimii lämpöenergiaa siirtävän sisä- ja ulkoyksikön avulla. Ilmalämpöpumpun etuna lämmön siirtämisessä ulkoa sisälle verrattuna tavalliseen sähkölämmitykseen on sen paljon edullisemmat lämmityskustannukset. Ilmalämpöpumppu myös puhdistaa sisäilmaa ja laitteen avulla voidaan lämmintä sisäilmaa myös jäähdyttää esimerkiksi kesäaikaan.

Ilmalämpöpumpun ostamista harkittaessa täytyy ottaa huomioon, ettei pelkän laitteiston ostaminen riitä, vaan sen asennukseen tarvitaan sähkö- ja kylmäasennustöitä. Pumpun asennustyöt nostavat kokonaishintaa huomattavasti.Ilmalämpöpumpuissa ja niiden asennuksen hinnoissa on suuria eroja. Jos kyseessä on esimerkiksi 140 neliömetrin puutalo, jota on tarkoitus lämmittää ilmalämpöpumpun avulla, voi karkeasti voi sanoa että laitteisto yksinään maksanee keskimäärin noin 1400 euroa (2012) ja kalleimmat ja paljon teknisiä ominaisuuksia sisältävät mallit voivat maksaa kaksikin kertaan enemmän. Sähkö- ja kylmäasennustyöt vievät aikaa viitisen tuntia, joten muutaman sadan euron kustannukseen asennustyön osalta kannattaa varautua. On myös tärkeää, että asennustyöt tehdään oikein ja ammattilaisen toimesta, sillä laite voi rikkoutua jos se ja siihen liittyvät toiminnot on asennettu väärin. Ei ole mitenkään harvinaista, että laitteiston tai asennuksen osalta jokin asia menee pieleen.

Ilmalämpöpumpun voi ostaa esimerkiksi rautakaupasta, jolloin hintaan usein kuuluu laitteiston kylmäasennus. Sähköasennuksen voi sitten joutua hankkimaan erikseen. Yleensä paljon kalliimpi vaihtoehto on käyttää ns. avaimet käteen -ratkaisua, jossa kaikki tehdään valmiiksi ja jonka tekevä yritys takaa ammattitaitoisen asennustyön.

Ilmalämpöpumpun asennuksen hintavertailu on hankalaa, sillä usein työtarjouksessa ei ole määriteltynä kaikkia kuluja. Näitä lisäkuluja voivat olla muun muassa asentajan matkakulut, sähköasennuskulut ja tarvikkeista aiheutuneet kulut. Kuluttajan on kuitenkin oikeus tietää palvelun kokonaiskulut ennen asennusta, joten jos tarjouksen asennuksesta pyytää, kannattaa se vastaanottaa kirjallisena ja niin että tarjouksessa on selvästi määritelty palvelun kokonaiskulut. Turvatekniikan keskuksesta voi tarkistaa onko tietyllä yrityksellä pätevyys ja oikeudet kylmälaite- ja sähköasennustöihin.

Ilmalämpöpumppu.fi
Wikipedia: Ilmalämpöpumppu
Kaukomarkkinat: ilmalämpöpumput