Ilmanvaihdon säätö säästää energiaa

Ilmanvaihdon säätö oikeaksi säästää energiaa, sillä jos ilmanvaihtojärjestelmän säädöt ovat pielessä, energiankulutus asunnossa voi olla tarpeettoman suurta. Ilmanvaihtojärjestelmä tulisi olla säädetty oikein myös siitäkin syystä, että asunnon ilmanvaihto vaikuttaa sisäilman laatuun ja tätä kautta hengitysilman terveellisyyteen.

Nykyisin käytössä olevat uudet ilmanvaihtojärjestelmät ovat pitkälti automatisoituja, ja niiden mittarit pystyvät mittaamaan muun muassa ilmankosteutta ja huolehtivat itse huoneilman oikeasta laadusta asunnossa. Ilmanvaihtojärjestelmän anturit mittaavat myös sisäilman hiilidioksidipitoisuutta. Asunnossa voidaan käyttää myös poistoilman talteenottoa varten olevaa järjestelmää, jolloin vaikka ilma asunnossa vaihtuukin sisätilat pysyvät kuitenkin lämpiminä.Ilmanvaihtoa voidaan säätää tietenkin myös itse esimerkiksi kellokytkimellä varustetulla ilmanvaihtokoneella. Tällöin ilmanvaihto voidaan asettaa toimimaan vain ajoittain, kun asunnosta ollaan poissa vaikkapa parin viikon ajan lomamatkalla. Näin säästetään energiaa.

Jotta ilmanvaihto toimisi niin kuin sen pitääkin, täytyy ilmahormien ja putkien eristyksen olla kunnossa. Tällöin lämpöä pystytään eristämään riittävästi ja tällä tavoin myös säästetään energiaa.

Enemmän tietoa energian säästämisestä kotona:

WWF:n energiansäästötesti – kodin energiankulutus kuriin