Ilmanvaihtokanavat ja ilmanvaihtokanavien puhdistus

Jotta asunnon ilmanlaatu pysyisi jatkuvasti hyvälaatuisena, täytyy esimerkiksi pientalossa lämmönvaihtokenno pestä ja ilmanvaihtolaitteen suodattimet vaihtaa tarpeeksi usein. Yleensä nämä asiat ja myös laitteiden oikeiden säätöjen tarkastaminen tehdään noin puolen vuoden välein. Ilmanvaihtolaitteen tehtävä on tuoda sisään ja viedä ulos oikea määrä ilmaa. Kerrostalossa ilmanvaihtoventtiilit tulisi puhdistaa kaksi kertaa vuodessa.

Ilmanvaihtokanavisto, eli talon rakenteiden sisällä oleva putkilomaiset ilmanvaihtokanavat tulisi puhdistaa vähintään kerran kymmenessä vuodessa. Kuitenkin, jos lähistöllä on ilmassa vilkkaan liikenteen aiheuttamia pakokaasuja ja muita epäpuhtauksia tai ilmaa likaavaa teollisuutta, on usein aiheellista puhdistuttaa ilmanvaihtokanavisto paljon useammin. Ilmanvaihtokanavien likaisuus ja puhdistustarve olisi hyvä tarkastaa viiden vuoden välein ilmanvaihtoalan ammattilaisella ja puhdistuttaa, jos tarvetta on.Ilmanvaihtokanaviston puhdistus säätöineen kannattaa jättää ammattilaisen tehtäväksi ja se kuuluu taloyhtiön vastuulle. Monet yritykset tarjoavat kanaviston puhdistustyötä. Ilmanvaihtokanavien puhdistustyöstä voi osan vähentää verotuksessa, kotitalousvähennyksenä.

Ilmanvaihtokanavien puhdistukseen käytetään harjalaitetta, jos pyörii kanavan sisällä irroittaen sen pinnalta likaa ja imuroiden lian laitteen likasäilöön. Tällöin asunnon sisätiloihin ei siirry lainkaan kanavasta irronnutta likaa.

Jos ilmanvaihtokanavan suodatin on tarkistettaessa likainen, siihen on tarttunut suurempaa roskaa ja jos esimerkiksi liasta syntynyt rengas koristaa tuloilmaventtiiliä, kanavat ovat tällöin nuohouksen tarpeessa. Tällöin kanavista tulee epäpuhtauksia ja likaista ilmaa huoneilmaan.

Voit lukea enemmän ilmanvaihtokanavien ja ilmanvaihtolaitteen puhdistuksesta täältä: Ilmanvaihtokanavien ja –laitteen puhdistus.