Kaakelien maalaus – laattojen maalaus kylpyhuoneessa

Kaakelien maalaus onnistuu siihen tarkoitetun kaakelimaalin ja hyvien ohjeiden avulla. Kaakelimaalilla voidaan maalata seinälaatat WC-tiloissa ja kylpyhuoneessa.

Aivan ensiksi kylpyhuoneessa olevat kaakeleiden päällä olevat kalusteet, kuten esimerkiksi peili, täytyy irroittaa ja siirtää pois kylpyhuoneesta. Kaakelit pestään huolellisesti maalipesuaineella maalinpesuainepurkissa olevan ohjeen mukaan. Tämän jälkeen seinälaatat huuhdellaan runsaalla vedellä ja annetaan kuivua ainakin yhden vuorokauden ajan. Samalla voidaan kylpyhuoneen lattialämmitys sammuttaa, sillä sen tulee olla pois päältä hyvän aikaa ennen maalausta.Kun kaakelit ovat kuivuneet, seinälaatoissa olevat mahdollisesti homeiset silikonisaumat tulee puhdistaa kynsiharjan avulla. Saumat kannattaa muutenkin käydä läpi ja yrittää korjata mahdolliset repalaiset saumakohdat. Suojattavat alueet seinissä tulee suojata maalarinteipin tai suojapaperin avulla. Myös lattia kannattaa suojata ainakin reunoiltaan. Vielä ennen maalaamista kaakelit on hyvä pyyhkiä nukattomalla kankaalla kauttaaltaan.

Kaakelimaalipurkissa on ohjeet kuinka maalia tulee levittää ja käyttää. Ennen maalaamista kaakelimaali tulee sekoittaa hyvin. Monesti maalin voi levittää seinälaattojen ja saumojen päälle vaahtomuovitella, jonka jälkeen jälki kannattaa tasoittaa tavallisella leveällä pensselillä / siveltimellä. Sivellinvedot tehdään pystysuunassa ylhäältä alaspäin, jottei valumia pääse syntymään. Kun kaakelit on maalattu, tulee maalarinteipit samantien irroittaa, sillä teipiin tarttunut maali voi repiä maalipintaa.

Kun maali kuivuu, se myös itsestään tasoittuu. Toinen maalikerros voi olla tarpeen, jos seinälaatat ovat tummia. Toinen maalauskerta kannattaa tehdä vasta vuorokauden päästä. Lopuksi seinälaattojen saumat voi maalata saumakynällä.

Kaakeleita voidaan jatkossa hoitaa puhdistamalla ne yleispuhdistusaineella, jolla seinälaatat voidaan puhdistaa hellävaraisesti.

Ronseal: kaakeleiden maalaus (artikkeli ja video)