Kaakeliuuni: sisustuselementti joka toimii varalämmönlähteenä

Kaakeliuuni toimii nykyään lähinnä varalämmönlähteena asunnossa ja se on ennen kaikkea tärkeä sisustuselementti. Kaunis kaakeliuuni muuttaa suuren huoneen olemusta ja ulkonäköä huomattavasti.

Kaakeliuunien hinnat lähtevät noin 1500 eurosta ylös aina muutamaan tuhanteen euroon saakka riippuen muun muassa uunin koosta ja siihen käytettävistä materiaaleista. Monet kaakeliuunien valmistajat valmistavat kaakeliuuneja räätälöidysti käsityönä, jolloin uunista saadaan juuri sellainen kuin asiakas sen haluaa. Asiakas voi määritellä itse ja pyytää vinkkejä kaakeliuunin suunnittelijalta mitä tulee kaakeliuunin kokoon, muotoon, väriin ja koristekuviointiin. Kaakeliuunin muuraamiseen käytetään tiiliä ja kaakeleita. Kaakelit voidaan tehdä täysin saumattomiksi leikkaamalla ja hiomalla.Kaakeliuunien käyttö rakennuksista juontaa juurensa pitkälle historiaan, jo vuosisatojen taakse. Tuolloin rakennuksen lämmittämiseen käytettiin pelkästään kaakeliuunien tuottamaa lämpöä. 1920- ja 1930-luvulla kehitettiin uusia lämmitysjärjestelmiä kaakeliuunien tilalle ja kaakeliuunit purettiin monista taloista tarpeettomina lämmönlähteinä.

Vaikka kaakeliuunit siis olivatkin jo esimerkiksi 1700-luvulla tärkeä lämmönlähde, ne näyttelivät tuolloin myös merkittävää roolia asuntojen sisustuksessa. Vanhojen kartanoiden ja muiden arvotalojen vanhat kaakeliuunit ovatkin usein juhlavia ja kauniita.

Tänä päivänä kaakeliuuneiksi kutsutaan myös sileillä kaakelilaatoilla päällystettyjä tulisijoja, vaikka näiden uunien kaakelit eivät ole osa rakennetta niin kuin alkuperäisissä kaakeliuuneissa ovat.

Alla linkkejä kaakeliuunien valmistajiin ja myyjiin.

kaakelitehdas.fi
kaakeliuuni.fi
stubb.fi
cronspisen.eu
unelmauunit.fi