Kasvien talvisuojaus – harsokangas pakkassuojana

Kasvien talvisuojauksen aika on silloin, kun ruohovartiset kasvit ovat lakastuneet ja niiden ravinteet ovat siirtyneet juuristoon ja maavarteen. Tällöin on jo pakkasta ja syksy pitkällä. Kuihtuneet varret voidaan katkaista ja viedä kompostiin.

Kasvien talvisuojaukseen on monia tapoja, materiaaleja ja aineita. Kätevää on käyttää käyttää varisseita lehtiä ja kuusenoksia suojaukseen. Myös kompostimulta ja kaupasta ostattava kuiva turve ovat hyviä kasvien suojauksessa. Ne suojaavat kasvia pakkaselta ja myös ravitsevat niitä.Myös harsokangas sopii hienosti kasvien pakkassuojaksi. Suodatin- tai harsokangas levitetään sellaisen kasvupaikan päälle, josta kuihtuneet varret on leikattu pois. Tämän jälkeen harsokankaan päälle laitetaan kerros varisseita lehtiä. Näin kasvit saavat tehokkaan suojan kylmyyttä ja pakkasta vastaan. Kun maa on keväällä sulanut ja ilma lämmennyt, kangas nostetaan lehtineen pois kasvien päältä.

Ensimmäistä kesää kasvaneen, ainavihannan taimen ympärille voidaan asettaa katiskaverkosta taivutettu lieriö. Lieriö täytetään kevyesti kuivilla lehdillä. Kasvi voidaan myös lopuksi peittää muovisäkillä, mutta säkkiin täytyy tehdä reikiä jotta kasvi pystyy hengittämään.