Kasvihuoneen perustaminen – kasvit, kastelujärjestelmä ja lämmitys

Kasvihuoneen perustamiseen ja kasvihuoneen rakentamiseen ja pystytykseen on ehkä järkevintä käyttää valmista kasvihuonepakettia, johon kuuluu kaikki kasvihuoneen rakentamiseen tarvittavat elementit, myös perustuksen. Tällainen kasvihuone on yleensä melko pieni, pinta-alaltaan esimerkiksi vain 10 neliömetriä.

Kasvihuoneen ja sen rakenteiden tulee pysyä tukevasti paikallaan jo turvallisuussyistä kovassakin tuulessa, joten se tarvitsee tarpeeksi syvän ja tukevan perustuksen alleen. Tärkeää on kaivaa maata niin syvälle, että päästään routimattomaan maahan asti. Kasvihuoneen perustuksen syvyys voi siis olla noin metrin luokkaa. Kuopan pohjalle voidaan tasoittaa kalliomursketta, jonka päälle voidaan istuttaa harkot. Harkkojen päälle kasvihuone lopulta pystytetään. Perustuksen tekemiseen voi käyttää vaihtoehtoisesti myös esimerkiksi ankkureita, joita varten kaivetaan kuopat vain kasvihuoneen nurkkien kohdalle syvälle maahan.Kasvihuonetta ei saa rakentaa ilman rakennuslupaa, vaan se kannattaa hankkia ajoissa oman kunnan viranomaisilta ennen rakentamisen aloittamista.

Kun kasvihuone on rakennettu, voidaankin alkaa miettimään mitä kasveja kasvihuoneessa voi kasvattaa. Vaikka kasvihuone olisikin pieni, siellä mahtuu kasvattamaan monia eri kasveja. Kasvihuoneen taimien kasvualustaksi sopii hyvin kalkittu ja lannoitettu kasvuturve. Kasvualusta tulee olla tarpeeksi paksu, noin 30 cm. Vaikka pieneen tilaan mahtuukin istuttamaan paljon taimia, kannattaa taimet istuttaa kuitenkin tarpeeksi harvaan sillä taimet rehevöityvät kasvaessaan, eikä kasveista tule hyvänlaatuisia jos ne joutuvat kasvamaan aivan toisissaan kiinni. Lisäksi tuholaiset ja taudit pääsevät tällöin helposti leviämään.

Kasvihuoneessa voi kasvattaa monia kasveja, näitä ovat muun muassa erilaiset tomaatit, avomaankurkku, meloni, paprika, sokerimaissi, munakoiso, keräsalaatti, persilja ja monet kukkalajit.

Kasvihuoneen kasvualustojen ja kasvien kastelu voidaan hoitaa valmiilla kastelujärjestelmällä. Tällaisia kastelujärjestelmiä on myytävänä esimerkiksi vain muutaman nelömetrin suuruista kasvihuonetta varten. Taimet ja kasvit voidaan kastella tehokkaasti mutta hellävaraisesti mikrosumuttimilla ja yksittäiset kasvit rivitippusuuttimen avulla. Kastelujärjestelmään kuuluu monia eri liitäntöjä, venttillejä, suuttimia ja muita osia, mutta järjestelmän asennus on helppoa ja nopeaa.

Kasvihuoneen kasveille niiden kasvualustan oikea lämpötila on tärkeä, ei niinkään kasvihuoneen ilman lämpötila. Kasvualustan mullan optimilämpötila on 18-20 astetta. Siement itävät 23-25 asteessa parhaiten. Kasvualustan oikea lämpötila täytyy tarkistaa ennen taimien istutusta ja myös myöhemmin aika ajoin kesän aikana.

Harraste- ja kotikasvihuoneessa riittävä lämmitys voidaan hoitaa monella eri tavalla. Kesäaikaan kasvit voivat menestyä hyvin ilman mitään erillistä lämmitystä, mutta kylmään aikaan pakkasen varalta kasvihuonetta tulisi lämmittää jotta kasvit eivät paleltuisi. Lämmitystapoja ovat muun muassa lämminvesiputket, ilmakanavat, sähkökaapelit ja sähköinen säteilylämmitin. Edellä mainitut erilliset lämmönlähteet ovat kuitenkin melko harvinaisia pienissä harrastekasvihuoneissa.

Pystytetään Snap-N- Grow kasvihuone

Kasvihuoneen lämmityksestä