Kasvihuoneen rakentaminen – tee itse pieni kasvihuone

Pienen harrastekäyttöön tarkoitetun kasvihuoneen rakentaminen ei ole kovin vaikeaa. Kasvihuoneen lämmön ansiosta kasveja voidaan alkaa kasvattamaan kasvihuoneessa jo kevään alkaessa, ja  läpi kesän myöhäiseen syksyyn saakka. Pientä kasvihuonetta voi lämmittää keväällä ja syksyllä lämpölampun avulla. Lämpölamppuja myydään muun muassa puutarhan tarvikkeisiin keskittyneissä liikkeissä. Jos kasvihuone on pieni, vaikapa pinta-alaltaan vain viisi neliömetriä, sen lämmittämiseen vähän kylmempään aikaan ei tarvita edes kovin tehokasta lämpölamppua. Kasvihuoneessa voi kasvattaa monia kasveja ja vihanneksia, kuten esimerkiksi tomaatteja, meloneja, kurkkuja sekä paprikaa.

Kasvihuoneen sijainniksi kannattaa valita sellainen paikka, johon aurinko pääsee paistamaan esteittä aamuisin ja iltaisin. Kesäaikaan päivän kuumimpaan aikaan varsinkin helteellä, olisi kuitenkin hyvä ettei aurinko paistaisi suoraan kasvihuoneeseen koko aikaa, vaan kasvihuone jäisi kuumimpaan aikaan myös hiukan varjoon. Kasvihuoneeseen voi muodostua liian suuri kuumuus, jos aurinko lämpimällä kesäsäällä siihen paistaa aamusta iltaan. Kasvihuoneessa kasvatettavat kasvit tarvitsevat valon lisäksi myös välillä varjoa myös päiväaikaan. Tässäkin pitää muistaa, ettei kasvit menesty jos ne ovat liian paljon varjossa. Valo on kuitenkin paljon tärkeämpää kasvien menestymiselle. Kasvihuone tulisi myös olla sellaisessa paikassa, ettei sen päälle pääse tippumaan mitään painavaa, kuten esimerkiksi lunta.Kasvihuoneen seinät ovat yleensä läpinäkyvää muovia tai lasia.

Lasinen kasvihuone vaatii riittävän routasuojauksen ja tarpeeksi jämäkät perustukset. Pienikin kasvihuone vaatii yleensä puolen metrin syvyisen tukevan perustuksen. Perustuksen voi tehdä kaivamalla maata hiukan kasvihuoneen pinta-alaa suuremmalta alalta noin puolen metrin syvyydeltä ja täyttämällä kuoppa soralla melko täyteen. Tämän jälkeen paksu suodatinkangas laitetaan soran pääle ja kankaan päälle muutaman sentin hiekkakerros. Perustus ympäröidään muuraamalla sen ympärille kevytsoraharkot vähän kuin matalaksi seinäksi. Kasvihuoneen maalattian voi päällystää esimerkiksi kivilaatoilla tai puulevyillä. Kasvihuoneen lasiset seinät ja katto puitteineen kiinnitetään toisiinsa ja tukevasti maahan rakennusohjeiden mukaan. Jos lasinen kasvihuone halutaan kestävän myös routaa, sen perustus tulee kestää roudan liikettä kylmään aikaan ja tämä taas vaatii kasvihuoneen maapohjan salaojittamista ja sitä että perustus on suorassa. Perustuksen suoruuden voi tarkistaa vatupassilla. Lasisessa kasvihuoneessa lämpö nousee helposti liian kuumaksi, joten kasvihuonetta tulee säännöllisesti tuulettaa.

Muovinen kasvihuone on lasista kasvihuonetta helpompi rakentaa. Sen perustus ei tarvitse olla niin syvällä kuin lasisen, eikä perustuksiin tarvitse välttämättä käyttää muurattuja kevytsoraharkkoja. Maan routimisestakaan ei tarvitse välttämättä välittää, sillä muoviset seinät ja katto eivät rikkoudu liikkeessä niin kuin lasiset elementit. Muutoin muovisen kasvihuoneen rakentaminen tapahtuu samaan tapaan kuin lasisen. Muovisen kasvihuoneen rakenteet (seinät) eivät saa olla kiinni maassa, vaan ne tulee olla hiukan irti maasta esimerkiksi kevytsoraharkkojen avulla. Tämä siksi että muulloin home ja kosteus helposti pesiytyvät kasvihuoneen rakenteisiin ja varsinkin rakenteiden puuosiin.

Enemmän ja yksityiskohtaisempaa tietoa kasvihuoneen rakentamisesta:

Rakenna oma kasvihuone