Katon maalaus – talon peltikaton maalaaminen – hinta-arvio

Talon ulkokaton maalaamisen teettäminen ammattilaisella on suositeltavaa, mutta ennen työn tilaamista on hyvä ottaa selvää että työn tekevällä yrityksellä on hyvä maine ja se on ennenkin maalannut vesikattoja. Tavallisen omakotitalon peltikaton maalaaminen maksaa yleensä 1000-4000 euroa, riippuen pitkälti siitä onko katto maalattu aiemmin, joudutaanko vanha maali raapimaan pois ja kuinka suuri ja vaikeasti maalattava katto on kyseessä. Jos kattoa ei ole ennen maalattu, saatetaan päästä vain pesulla ja maalauksella, jolloin katon maalaamisen kustannusarvio ja hinta ovat luonnollisesti pienempi esitöiden jäädessä paljon vähäisimmiksi ennen maalausvaihetta. Talon ulkokaton maalaaminen kannattaa kilpailuttaa ja kysellä eri tahoilta hinta-arviota ko. remontista.

Talon vesikatto vaatii ajoittain puhdistusta ja huoltomaalausta, jotta se kestäisi kovan rasituksen eri vuodenaikoina ja katto täyttäisi tehtävänsä kymmenien vuosien ajan. Huoltomaalausta ei tarvitse tehdä kuitenkaan kovin usein, vaan riittää kun katon maalaa uudelleen kerran 10-15 vuodessa tai silloin katon maali irtoilee ja pinnalle ilmaantuu ruostetta. Huoltomaalauksen tai uudismaalauksen tarkoituksena on pidentää katon käyttöikää ja kestävyyttä, sekä antaa sille haluttu ulkonäkö. Yleensä huoltomaalauksen kohteena on peltikatto, mutta se voi joskus olla myös tiili- tai huopakatto. Käyttämällä oikeaa maalia ja suunnittelemalla huolella pääsee yleensä myös haluttuun lopputulokseen.Yleensä talojen katot ovat peltikattoja ja niiden yleisin kattomateriaali on sinkitty teräsohutlevy. Aivan uutta peltikattoa ei pidä mennä heti maalaamaan, vaan sen pitää antaa hapettua talven yli. Katto täytyy kuitenkin maalata ennen kuin se alkaa ruostua. Jos ruostetta ehtii muodostua, se täytyy puhdistaa pois ennen katon maalausta.

Jos peltikatto on maalattu joskus aiemmin ja se saattaisi olla uutta maalausta vailla, täytyy vanhan katon kunto tarkastaa aivan ensiksi. Vanha maali saattaa olla irtoillut paikoittain ja ehkä rapisee pahasti, jolloin maali joudutaan poistamaan kokonaan. Myös mahdollinen ruoste poistetaan. Katto pestään panssaripesulla ja huuhdellaan. Uuden ruosteen syntymistä estetään ruosteenestopohjamaalin avulla.

Yksityiskohtaiset ja tarkat katon maalausohjeet löydät täältä:

Rakentaja.fi – Vesikaton maalaus (vaatii ilmaisen rekisteröitymisen)
Tikkurila – Katon maalausopas