Keraamisen lieden puhdistus – puhdistusaine ja puhdistuslasta

Keraamisen lieden puhdistus onnistuu monella eri pesuaineella, joilla saadaan liedestä pois lika ja esimerkiksi astioista jääneet jäljet. Lieden puhdistukseen ei kuitenkaan kannata käyttää mitä tahansa puhdistusainetta, vaan on hyvä ensin selvittää sopiiko tietty pesuaine keraamisen lieden puhdistukseen. Lieden mukana on tullut ohjevihko, jossa voi olla tietoa keraamisen lieden hoidosta ja puhdistamisesta. Ohjevihkosesta voi selvitä mitä puhdistusaineita oman lieden puhdistukseen täytyy käyttää. Yleensä uusiin liesimalleihin löytyy vaivatta niihin sopivat puhdistusaineet, mutta vanhempien mallien kanssa voi tulla ongelmia. Lieden valmistajalta on joka tapauksessa hyvä selvittää asiat, jotka liittyvät lieden hoitoon ja puhdistukseen.

Keraamisen lieden puhdistuksessa ehkä tärkein asia on se, että puhdistus tehdään lieden pintaa naarmuttamatta. Karheita ja helposti naarmuja tekeviä pesuvälineitä, kuten esimerkiksi karheaa rättiä tai karhunkieltä, tulee välttää. Luultavasti lieden puhdistukseen ohjekirjan mukaan suositellaan pehmeää liinaa. Liina kostutetaan pesuaineeseen ja liedessä olevat jäljet ja muuta lika pyyhitään pehmeällä liinalla. Tämäkin asia kannattaa kuitenkin varmistaa. Keraamisen lieden mukana on saattanut tulla lieden puhdistamiseen tarkoitettu puhdistusliina.Kun liesi on puhdistettu, lieden pinnat huuhdellaan vedellä ja sen jälkeen kuivataan. Monesti keraaminen liesi on upotettuna keittiön työtasoon, ja turhan runsasta veden käyttöä tulee näin ollen välttää jottei vettä pääse valumaan työtason raoista ja muille pinnoille. keraamisen lieden pintojen huuhtelemisen voi tehdä kostuttamalla puhdas pehmeä liina veteen ja pyyhkimällä lieden pinnat. Lieden kuivaaminen voidaan tehdä esimerkiksi monella kuivalla pehmeällä pyyhkeellä tai liinalla.

Keraamisen lieden puhdistukseen on olemassa sitä varten kehitettyjä puhdistusaineita, jotka irrottavat keraamisilta pinnoilta tehokkaasti likaa, antavat pinnoille kiiltoa sekä myös hoitavat pintaa tensidien avulla. Puhdistusaine puhdistaa pinnat myös jättämättä niihin likaraitoja. Puhdistusaineet ovat yleensä raikkaantuoksuisia ja ihoystävällisiä.

Keraamisen lieden puhdistukseen sopii myös puhdistuslasta, jonka avulla lieden puhdistaminen liasta on helppoa ja tehokasta. Myös pinttynyt lika, kuten esimerkiksi pinnoille roiskuneet ja kiinni palaneet ruokaroiskeet saadaan irti tällaisella puhdistuslastalla. Puhdistuslastan terä on vaihdettavissa sen tylsyessä uuteen terään. Keraamisen lieden puhdistusainetta ja puhdistuslastaa myy esimerkiksi Biltema.