Kesämökin lämmitys – sähköllä, aurinkopaneeleilla ja ilmalämpöpumpulla

Kesämökkiä voidaan lämmittää monin eri tavoin. Suurin yksittäinen kriteeri sille, millä tavoin kesämökkiä kannattaa lämmittää, on se kuinka usein ja minä vuodenaikoina kesämökillä vietetään aikaa. Lämmitys voidaan hoitaa hyvinkin yksinkertaisella ratkaisulla jos mökkiä käytetään vain kesäisin lyhyitä jaksoja kerrallaan.

Jos kesämökki on varustettu sähköllä, sähkölämmitys on luonteva vaihtoehto, joskin kallis silloin jos kesämökkiä lämmitetään myös kylmempinä aikoina. Aurinkopaneelit ja ilmalämpöpumput ovat lisänneet suosiotaan edullisina sekä energiaa säästävinä lämmitystapoina.Jos kesämökillä käydään vain kesäaikaan, eikä mökkiä ole liitetty sähköverkkoon, lämmitys voidaan hoitaa esimerkiksi polttamalla puita takassa tai käyttämällä mökin lämmitykseen ilataisin kamiinaa. Tällaiselle perinteiselle kesämökille, jossa on tavallinen mökistä erillään oleva huussi, toimiva ratkaisu lämmitykseen voi olla myös aurinkopaneelit.

Jos mökillä vietetään pitkiäkin jaksoja kerrallaan ja siellä käydään myös keväisin ja syksyisin, kesämökin lämmitykseen tulee kiinnittää jo paljon enemmän huomiota. Tällainen mökki olisi hyvä olla kytkettynä sähköverkkoon, jolloin mökkiä voidaan lämmittää sähköllä kylmempinä aikoina ja kesällä esimerkiksi varaavalla takalla. Vaikka kesämökin lämmitykseen voidaankin käyttää pelkästään sähköä, lämmityskustannuksia voidaan alentaa käyttämällä sähkön lisäksi aurinkopaneeleja ja -keräimiä.

Jos mökillä vietetään ainakin jonkin verran aikaa myös talvisin ja merkittävästi muina vuodenaikoina, tällainen mökki on hyvä olla liitettynä sähköverkkoon. Tällaisessä mökissä on yleensä myös tavallinen vesivessa, joka jo pelkästään edellyttää hyvää ja toimivaa lämmitysjärjestelmää ja vesihjuoltojärjestelmää myös pakkasilla. Tällainen varustuksellaan omakotitaloa lähellä oleva mökki tai kakkosasunto voidaan lämmittää sähkön lisäksi käyttämällä ilmalämpöpumppuja, jolloin lämmitykseen saadaan enemmän tehoa mutta lämmityskustannukset kuitenkin ovat pienemmät kuin pelkästään sähköllä lämmitettäessä. Jos mökkiä ei paljon talviaikaan käytetä, lämmitykseen riittää yleensä pelkkä ilmalämpöpumppulämmitys, jolla saadaan aikaan perus- ja kuivanapitolämmitys.

Perus- ja kuivanapitolämmityksen aikaansaamiseksi voidaan käyttää myös esimerkiksi lämpötilaerotermostaattia, jolla voidaan ohjata öljytäytteistä patteria niin, että saadaan aikaan aina sopiva lämpötila (noin viiden asteen ero lämpötilassa) kuivanapitolämmitykseen. Termostaatin asennus ja käyttö on helppoa.