Kylpyhuoneen laatoitus ja laattojen eli kaakelien valinta

Kylpyhuone kuuluu kodin tärkeimpiin huoneisiin ja siihen tehtävät remontit myös hinnaltaan kalleimpiin, joten on tärkeää että kypyhuoneremontti, esimerkiksi kylpyhuoneen laatoitus, tehdään huolella ja oikein. Hyvin tehty kylpyhuoneremontti nostaa asunnon arvoa ja asunnossa voi asua tämän jälkeen ilman piileviä home- ja kosteusongelmia.

Kylpyhuoneen laatoituksen voi tehdä hyvien ohjeiden tai kokemuksen avulla itsekin, mutta helpointa ja turvallisinta se on jättää siihen erikoistuneen ammattilaisen tehtäväksi. Kylpyhuoneen seinä- ja lattialaatat ovat olennainen osa kylpyhuonetta varsinkin ulkonäkönsä puolesta, joten on tärkeää että laatat asennetaan suoraan ja saumojen välit ovat tasalevyiset.Kylpyhuoneen laatoitusremontti alkaa yleensä seinien suoruuden tarkistamisella ja seinien tasoittamisella siihen tarkoitetulla tasoiteaineella. Tasoituksen tarkoituksena on luoda laatoitusta varten tasainen pohja. Tämän jälkeen tehdään vesieristys sivelemällä, joka työvaiheenaa kestää kahdesta neljään päivää ja sen jälkeen itse laatoitus, joka vie aikaa usein yhdestä kahteen päivää. Lopuksi laattojen täytyy antaa kiinnittyä kunnolla laattaliimalla (väh. kaksi vuorokautta).

Tarvittavia työkaluja ja -aineita kylpyhuoneen laatoituksessa ovat muun muassa laatat, laattaliima (tai laasti), laattaleikkuri, saumausaine, kumilasta ja silikoni.

Tarkat ohjeet kylpyhuoneen laatoukseen löydät täältä.

Kylpyhuoneen kaakelien eli laattojen valinnassa ei kannata pihtailla vaan ostaa kunnon laatua, eikä sortua huomattavasti halvempiin laattoihin jotka yleensä ovat ns. kakkoslaatua. Näissä halpakaakeleissa voivat laattojen värit ja paksuudet vaihdella.

Kylpyhuoneen lattialaatoiksi sopii hyvin matta- tai karheapintaiset lattialaatat, sillä niillä liukastuminen ei ole niin helppoa kuin sileäpintaisilla laatoilla. Jos laattojen koko kuitenkin on pieni, myös laattojen saumat estävät liukastumisen.

Kylpyhuoneen seinäkaakeleiksi sopivat sekä kiiltävä- että mattapintaiset laatat. Kiiltäväpintaisten laattojen puhdistus on helppoa ja nopeaa, vaikkakin niissä näkyvät helpommin mm. pesuaineroiskeet, lika ja pöly. Mattapintaisissa seinälaatoissa lika ei välttämättä näy kovinkaan helposti, mutta toki nekin on puhdistettava kunnolla aika ajoin. Näiden kahden seinälaattatyyppien lisäksi on myös olemassa efektipintaisia kaakelilaattoja, joissa mattakaakeleihin on tehty kiiltäviä efektejä ja myös päinvastoin.