Kylpyhuoneremontti ja sen kustannukset

Kylpyhuoneremontti on kustannuksiltaan yleensä yksi kalleimmista kodin remonteista. Toki halvalla pääsee jos ainoastaan kylpyhuoneen seinät joudutaan uudelleenmaalaamaan, mutta usein joudutaan kylpyhuone remontoimaan melko perusteellisesti halutun lopputuloksen aikaansaamiseksi. Kylpyhuone on kodissa erittäin tärkeä paikka asumisviihtyvyyden vuoksi, joten kylpyhuoneremontti kannattaa aina suunnitella huolella. Hyvin tehdyn remontin jälkeen kylpyhuonetta ei sitten tarvitsekaan remontoida yleensä seuraavaan 10-20 vuoteen.

Jos noin neljän neliömetrin suuruinen pienehkö kylpyhuone remontoidaan melko perusteellisesti, remonttikustannukset ovat muutamia tuhansia euroja, ne jäävät kuitenkin selvästi alle 10000 euron. Tähän remonttiin kuuluvat nykyisen kylpyhuoneen purkutyöt (esim. lattialaattojen purkaminen), seinien ja lattian tasoitus, vesieristys, laatoitus, uuden WC-istuimen, altaan, suihkukaapin ja peilikaapin asennus, hanojen uusiminen (jos tarpeellista) ja muut putkityöt. Jos materiaaleina käytetään edullisia rakennustarvikkeita eikä remontoijalle maksettava hinta ole sieltä kalliimmasta päästä, saatetaan perusteellinen kylpyhuoneremontti saada teetettyä paljonkin alle 5000 eurolla varsinkin jos käytetään muovimattoa ja muovitapettia.



Halvimmillaan kylpyhuoneremontista selviää 1000-2000 eurolla. Tällöin ei kuitenkaan mitään kalusteita uusita ja lattiaan asennetaan muovimatto ja seinille muovitapetit.

Alla lueteltuna joitain keskeisiä kylpyhuoneen remontoimisen kustannuksia (2010). Hinnat ovat suuntaa-antavia.

  • purkutyöt ja suojaus 700-1200 €
  • lattiamateriaalit ja niiden asennus (tasoitteet, vesieristys, pohjustus, saumaukset, laatoitus/muovimaton asentaminen) 700-2000 €
  • seinämateriaalit ja niiden asennus (vesieristys, tasoitteet, pohjustus, saumaukset, laatoitus/muovitapetin asentaminen) 1200-3500 €
  • kylpyhuoneen uudet kalusteet ja niiden asentaminen (esim. WC-istuin, pesuallas, suihku, peilikaappi, hanat, suihkukulma) 1500-4500 €
  • viemäri- ja vesijohtojen asennustyö 150-1000 €
  • sähkötyöt 150-1000 €

Kylpyhuoneremontti vaatii osaamista

Kylpyhuone on yksi asunnon märkätiloista, samoin kun ovat muun muassa sauna, pesuhuone ja suihkuhuone. Märkätila kuuluu olla varustettu lattiakaivolla, johon esimerkiksi suihkusta valuva vesi lattian kautta ilman esteitä valumaan. Kylpyhuoneen seinä- ja lattiapinnoite täytyy toimia eristeenä vedelle tai vaihtoehtoisesti pinnoitteen takana on erillinen vedeneristys.

Jos on epäilyjä kylpyhuoneen kunnosta oikein toimivana märkätilaja tai jos suunnitelmissa on kunnostaa ja remontoida kylpyhuonetilaa, täytyy ottaa ensin yhteyttä isännöitsijään. Perusteellisempaa kylpyhuoneremonttia ei saa omin lupineen mennä tekemään vaikka siihen olisikin osaamista. Kylpyhuonetta ei kannata myöskään alkaa remontoimaan silloin jos esimerkiksi parin vuoden päästä taloyhtiön asuntoihin on tulossa putkiremontti.

Kylpyhuoneessa asukkaan vastuulla ovat amme, suihku, pesukonehana ja kalusteet, kun taas taloyhtiö vastaa vesijohdoista, lämmitysputkista, wc-istuimesta, viemäristä, sekoittimista ja vedeneristykseen ja rakenteisiin liittyvistä töistä.

Perusteellisempi kylpyhuoneremontti, jossa kylpyhuonetta laajennetaan, uusitaan kauttaaltaan, ja jossa tehdään muutoksia kantaviin rakenteisiin, vesijohtoihin ja viemäröintiin, vaatii luvan viranomaisilta. Lupaa hakee taloyhtiö, ei asukas. Tällainen perusteellinen kunnostustyä ja rakentaminen vaatii ammattitaitoista työtä, joka täytyy suunnitella tarkkaan asiantuntijoiden toimesta. Työn toteuttaa käytännössä rakennusvalvonnan hyväksymät ammattilaiset.

Kylpyhuoneremontti täytyy suunnitella huolella

Vaikka kylpyhuoneremontti voidaan tehdä vain siksi että muutostyöt edistävät kylpyhuoneen viihtyisyyttä, monesti kylpyhuoneremontti tehdään kuitenkin koska se täytyy tehdä isompien vahinkojen välttämiseksi. Pitkäaikainen vesivahinko alkaa vaikuttaa vähitellen rakenteiden kuntoon, joten kosteusmittaus ja korjaustyö kannattaa tehdä hyvissä ajoin. Vedeneristyksen kunnon tutkimiseksi joudutaan kuitenkin rikkomaan rakenteita ja monesti tällöin kylpyhuonetilan vedeneristys joudutaan ainakin osittain uusimaan. Jos rakenteissa ei ole vesivahingon aiheuttamia vaurioita, voidaan uusi vedeneristys myös asentaa vanhan ja kuivan rakenteen päälle. Kylpyhuoneen lattian vedeneristykseen liittyvät asiat vaativat asiantuntevaa suunnittelua ja ammattitaitoista korjaustyötä. Samalla kun kylpyhuonetta kunnostetaan, on hyvä tarkistaa myös märkätilan ilmanvaihdon toimivuus joka voi vaatia kunnostusta.