Leikkimökin ja huvimajan rakentaminen – ohjeet ja piirustukset

Leikkimökki ja huvimaja ovat rakenteeltaan samantapaisia pieniä rakennelmia, eikä niiden rakentamiseksi yleensä tarvita rakennuslupaa. Asia on hyvä kuitenkin varmistaa etukäteen. Sekä leikkimökki että huvimaja voidaan rakentaa kokonaan puusta.

Leikkimökki ja huvimaja ovat kevyitä ja pieniä rakennelmia, ja niiden perustuksina voidaan käyttää esimerkiksi puutolppia, suuria kiviä tai kevytbetoniharkkoja. Perustuksia ei siis tarvitse rakentaa syvälle maahan, eikä perustuksen tarvitse olla järeistä ja raskaista elementeistä tehty.Rakennuksen runko voidaan tehdä höylätystä ja sahatusta puutavarasta. Seinät voidaan tehdä esimerkiksi höylätystä puusta ja yläpohjan rakenteet taas sahatusta puusta. Leikkimökin runkorakenteita ei yleensä peitellä mökin sisäpuolelta, eli ne saavat jäädä näkyviin. Puulistoilla kiinnitetyt muoviset ikkunat voidaan tehdä kiinteinä suoraan mökin seinärunkoon.

Vesikate voidaan tehdä käyttämällä kattohuopaa niin, että huopapalat kiinnitetään naulaamalla yläreunasta kattorakenteeseen ja limittäin liimataan toisiinsa bitumiiimalla. Vesikate voidaan tehdä myös toki muullakin tavalla ja käyttämällä muuta materiaalia.

Jos leikkimökin tai huvimajan haluaa rakentaa itse, hyvä ohje ja piirustukset siihen löytyy alla olevasta linkistä. PDF-dokumentissa on yksityiskohtainen rakennusohje työvaiheittain ja myös kattava tarvikeluettelo.

Leikkimökki ja huvimaja – Tee itse puusta