Leivinuunin lämmitys

Leivinuuni, kuten muutkin tulisijat tätä päivänä, ovat yleensä helppohoitoisia ja turvallisia käyttää. Leivinuunin tulipesä tulisi puhdistaa aina käytön jälkeen niin, ettei tulipesään jää tuhkaa tai muunlaista roskaa.

Kylmä ja pitkään käyttämättä ollut leivinuuni ei välttämättä kestä yhtäkkistä voimakasta ja korkeaa lämpötilaa, joten sitä tulisi lämmittää ensin vain yhdellä pesällisellä. Kun tällainen esilämmitys on tehty, voidaan esimerkiksi seuraavana päivänä uunia käyttää kovaa kuumuutta vaativiin paistoksiin, kuten vaikkapa pizzan ja karjalanpiirakoiden paistamiseen.Jatkuvassa käytössä uunin lämmittämiseen riittää yksi pesällinen puita niin, että kun pesällinen on poltettu melkein hiillokselle, lisätään pikkuhiljaa lisää puita tulipesään. Tämän toisen pesällisen puut voivat olla suurempia kuin ensimmäisen pesällisen. Ne voivat olla ihan kunnolisen kokoisia reilun kilonkin painoisia halkoja.

Kun puut palavat liekillä, ne tarvitsevat paljon ilmaa ja happea palaakseen kunnolla. Palamista on hyvä kohentaa niin, että puut ovat samaan aikaan punaisella hiilloksella.

Kun puut ovat palaneet hiillokselle, uunin luukusta virtaavan ilman määrää tulee pienentään ja samalla kohentaa hiillosta. Arinailma tulee pitää aivan auki. Tämän tarkoituksena on saada hiillos palamaan pian loppuun. Kun hiillos on palanut loppuun ja tummunut, suljetaan leivinuunin pelti. Peltiä ei tule sulkea aikaisemmin, sillä niin tehdessä huoneeseen pääsee häkää.

Jos savupiipusta tuleva savu on vaaleaa ja heikosti erottuvaa ja joka ei haise pahalta, tällöin palaminen sujuu hyvin. Tällöin ei myöskään tulisijan pintoihin synny palamisen aikana tummaa nokea.