Liiterin tai vajan rakentaminen – piirustukset ja ohjeet

Vaikka liiteri tai vaja on melko yksinkertainen rakennelma, eikä sen rakentaminen ole erityisen vaikeaa, homma vaatii kuitenkin huolellista suunnittelua, oikeita rakennusmateriaaleja ja hyviä rakennusohjeita. Tulevan vajan tai liiterin perustukset vaativat tukevat pilarit, joissa voidaan käyttää betonia ja terästä. Myös liiterin tai vajan lattiapalkit, seinärungot ja katto tulee olla rakennettu oikein, jotta rakennelma on turvallinen ja kestävä. Lopuksi vajan tai liiterin voi maalata halutun väriseksi.

Vaja tai jonkin siihen rinnastettava pieni rakennelma voi olla suuruudeltaan esimerkiksi kuusi tai kymmenen neliömetriä. Tällainen vaja on melko helppo rakentaa, mutta siinä kyllä riittää tekemistä vähintään useaksi päiväksi. Vajan voi tietenkin sisustaa ja myös muilta osin tehdä melko vapaasti sellaiseksi kuin haluaa. Rakennusmateriaalit eivät maksa kovin paljoa ja työ ei luonnollisesti mitään maksa jos sen itse tekee. Vaikka kyseessä on pienehkö rakennus, kunnan rakennusvalvonnasta täytyy etukäteen varmistaa, että vajan tai liiterin saa halutulle alueelle rakentaa ja sille saa rakennusluvan.Vaja tai liiteri rakennetaan yleensä pääosin puusta, ja rakennelmassa käytettäviä rakennuksen osia ovat muun muassa lattiapalkit, kehäpalkit, kattotuolin ala- ja yläpaarteet, lattialaudat, runkosoirot, vesikatteen aluslaudat, räystäslaudat, peiterimat, kattotuolin
liitospalat, peitelaudat ja ulkoverhouslaudat.

Alla olevasta linkistä löydät selvät ohjeet piirrustuksineen puisen kuuden ja kymmenen neliömetrin suuruisen vajan rakentamiseen.

Puuinfo: Tee itse puusta vaja