Maalämmön hintaan vaikuttavat talon koko ja tontin pinta-ala

Maalämmön hintaan vaikuttavat pääasiassa talon koko joka vaikuttaa suuresti maalämpöpumpun hintaan ja tontin laajuus eli pinta-ala, sillä keruupiiri valitaan sen pohjalta. Hintaan vaikuttavat myös maalämpöpumpun ja muiden elementtien varustelu sekä se onko kyseessä saneerauskohde vai uusi rakennus. Maalämpöpumppu on kallis investointi, mutta se tuottaa edullista lämpöä. Suuren omakotitalon lämmittäminen maalämmöllä voi olla fiksu ratkaisu, sillä mitä suuremmasta talosta on kyse, sitä halvempaa sen lämmittäminen maalämmön avulla on. Maalämmön kustannukset voivat olla huomattavasti pienemmät verrattuna esimerkiksi öljylämmitykseen tarpeeksi suuren rakennuksen ollessa kyseessä.

Maalämmön kustannuksia arvioitaessa täytyy ensin selvittää kuinka paljon tehoa talon lämmittämiseen tarvitaan ja kuinka paljon lämmintä vettä käytetään keskimäärin. Kun nämä asiat on mitattu ja selvitetty, voidaan laskea kuinka suuri maalämpöpumppu rakennuksen lämmitystarpeisiin tarvitaan. Suuri talo vaatii suuremman pumpun kuin pienempi, mutta maalämmön hinta suhteessa talon pinta-alaan on pienempi mitä suurempi talo on kyseessä.Maalämmön hintaan vaikuttaa myös tontin pinta-ala. Keruupiiri valitaan sen perusteella ja se voidaan asentaa lämpökaivoon (porakaivoon), vesistöön tai vaakapiiriin (maahan). Yleensä keruupiirin asentaminen vaakapiiriin on edullisempaa kuin lämpökaivoon, mutta monesti tontin pinta-alan perusteella ainoastaan lämpökaivo voi tulla keruupiirinä kysymykseen.

Maalämpöpumpun ja muiden elementtien asentaminen uudiskohteeseen on helpompaa kuin vanhaan saneerauskohteeseen, sillä tällöin joudutaan usein purkamaan lämmityskattila tarpeettomana pois ja tekemään läpivientejä sekä muita muutostöitä.