Mökkipaketti kannattaa valita harkiten

Mökkipaketti on käsitteenä melko epämääräinen ja se voi tuoda mieleen monenlaisia asioita. Se voi tarkoittaa valmista mökkiä saunoineen ja varustuksineen, mutta myös esimerkiksi vain rakennusmateriaaleja joista kesämökin, saunan ja mahdolliset muut rakennukset voi rakentaa.

Jos mökkiä markkinoidaan mökkipakettina, kannattaakin tarkasti selvittää mitä kaikkea tällainen paketti sisältää. Talotehtaan mökkipakettiin on voitu listata kattavastikin kaikki mitä pakettiin kuuluu ja millaisena se asiakkaalle toimitetaan. Valitettavasti pitkä lista tavaranimikkeistä, tarvikkeista ja materiaaleista saa helposti amatöörin pään pyörälle. Apua kannattaa pyytää ulkopuoliselta ja asiat selvittää ammattitaitoisen ja asiaan perehtyneen henkilön kanssa. Tällainen ammattilainen huomaa mökkipaketin puutteet ja osaa myös vertailla eri talovalmistajien mökkipaketteja toisiinsa. Tällaisen puolueettoman ammattilaisen palvelujen käyttäminen toki jonkin verran maksaa, mutta monesti siinä säästääkin paljon, kun jättää valitsematta mökkipaketin jonka ostaminen vain kaduttaa myöhemmin. Mökkipakettiin kuuluvat asiat tulee pyytää aina kirjallisina.Mökkipaketin hinnasta saa melko hyvän käsityksen lopullisista kustannuksista, mutta erityisen tärkeää on selvittää mitä pakettiin kuuluu. Onko kyseessä mökkitontille toimitettu kasa hirsiä mökin rakentamista varten vai valmis kesämökkirakennus? Yleensä esimerkiksi rakennettavaan mökkipakettiin ei kuulu rakennuksen perustukset lainkaan.

Jos kyseessä on mökki, jolla on tarkoitus oleskella myös talviaikaan ja johon kuuluu myös sähköt ja vedet, on mökin hinta luonnollisesti paljon kalliimpi kuin vaatimattomampi, vain satunnaiseen kesäkäyttöön tarkoitettu kesämökki. Voi sanoa, että melko hyvin varusteltu talviasuttavan mökin hinnat lähtevät 3000 euron neliöhinnasta. Etelä-Suomessa järven rannalla sijaitseva hyvinvarusteltu talviasuttava mökki tai vapaa-ajan asunto on kallis ostos nykypäivänä.

Jos mökillä käydään vain kesäaikaan, mökin liittäminen vesijohtoverkostoon ei usein ole edes tarpeellista. Sauna ja puucee riittävät yleensä aivan hyvin. Juomakelpoisen kesäveden saa tontin kaivosta tai veden voi viedä mökille esimerkiksi kylmäkellariin säilytykseen samoin kuin muutkin elintarvikkeet jos mökillä ei sähköä ole jääkaappia varten. Yleensä mökeissä tai vapaa-ajan asunnoissa on kuitenkin sähköt, joka helpottaa asioita huomattavasti. Suurelle osalle ihmisistä sähköt on mökillä välttämättömyys kodinkoneiden, valaistuksen ja muiden sähköä tarvitsevien koneiden käyttämistä varten.

Ympärivuotisessa käytössä mökin käyttökustannuksia nostaa muun muassa peruslämmitys, jotta vesijohdot ja kodinkoneet säilyvät ehjinä pakkasilla. Mökissä oleva lämpö tulee pitää jatkuvasti plussan puolella. Lähes aina lämmittämiseen käytetään sähköä.

Nykyaikaiset mökit eivät oikeastaan ole mitään mökkejä tai ainakaan kesämökkejä, vaan hyvinvarusteltuja vapaa-ajan asuntoja, joihin kuuluu usein sisävessa, kylpytilat, sauna, takka ja paljon kodinkoneita ja joissa voi asua vaikka ympäri vuoden. Lisäksi monelle ei enää riitä pelkkä viihtyisä rakennus järven rannalla, alueelta halutaan myös mahdollisuuksia harrastaa erilaisia aktiviteetteja, esimerkiksi laskettelua tai golfin pelaamista.