Öljylämmityksen hinta verrattuna maalämpöön – kustannukset ja asennuksen hinta

Omakotitalon lämmitykseen on nykyään monia eri vaihtoehtoja. On kauko-, sähkö-, aurinko-, hake- ja öljylämmitystä sekä maalämmöllä, pelleteillä ja ilmalämpöpumpuilla tapahtuvaa lämmitystä. Lämmitysjärjestelmän käyttöikä voi olla useita kymmeniä vuosia ja sopivan lämmitysmuodon valitseminen omakotitaloon voi olla vaikeaa jo siitäkin syystä, että on vaikea ennustaa eri lämmitysmuotojen kustannusten kehitystä tulevaisuudessa. Tietty lämmitystekniikka ei myöskään sovi kaikkiin tilanteisiin ja rakennuksiin. Kaikissa tapauksissa kuitenkin lämmityskustannuksia voidaan pienentää oikein suunnitellulla ja toimivalla ilmanvaihtolla ja hyvällä eristyksellä.

Se, kannattaako omakotitalon öljylämmitys vaihtaa maalämmöllä toimivaan lämmitykseen, riippuu pitkälti talon iästä, tontin suuruudesta ja talon pinta-alasta. Suurella tontilla olevan suuren talon lämmittäminen maalämmön avulla on usein kustannustehokasta. Maalämpö on öljylämmitystä huomattavasti halvempi lämmitysmenetelmä pitkässä juoksussa, mutta jos talo on jo vanha, kannattaa öljylämmityksen vaihtoa maalämpöön harkita. Maalämpöjärjestelmän hankkiminen on melko kallis investointi ja vanhaan taloon voi sen lisäksi voi tulla myös muita remonttikuluja.Maalämpöjärjestelmän keskeisiä elementtejä ovat tontille porattu lämpökaivo ja öljykattilan tilalle asennettu maalämpöpumppu. Lämmönkeruuputkiston avulla maaperästä siirretään lämpöä lämpöpumppuun, joka tietyn prosessin avulla synnyttää lämpöä joka johdetaan lämmitysjärjestelmään.

Karkean arvion mukaan maalämpölämmitysjärjestelmän hinta (vuonna 2012) asennettuna on 13000-15000 euroa (talon pinta-ala 200 m2). Asennukseen kuuluu siis lämpökaivon poraus, maalämpöpumpun asennus ja muut lämmitysjärjestelmän käyttöönottoon liittyvät asiat avaimet käteen periaatteella.

Maalämpö on öljylämmitystä huomattavasti halvempi lämmitysmuoto, joten investointi maksaa itsensä takaisin yleensä muutamassa vuodessa. Lisäksi öljy on uusiutumaton luonnonvara, jonka hinta on jatkuvasti noussut, eikä ole merkkejä siitä että öljyn hinta ainakaan merkittävästi laskee tulevaisuudessa.

Maalämpölämmityksen kustannukset voivat olla vuodessa vain 25% öljylämmityksen kustannuksista. Pitkällä aikavälillä, esimerkiksi 15 vuodessa säästöä voi syntyä yli 30 tuhattakin euroa, jos maalämpöjärjestelmän alkukustannukset on rahoitettu ilman lainarahaa ja talon lämmitykseen on alunperin käytetty 3000 litraa öljyä vuodessa (esim. omakotitalo 200 m2). Tämä on vain suuntaa antava arvio, sillä öljyn hinta vaihtelee vuosittain ja sen hintakehitystä on vaikea arvioida tarkasti. Eli jos öljyn hinta on 1 euron per litra, ja jos talon lämmitykseen menee öljyä 3000 litraa vuodessa, lämmityskustannukset ovat 3000 euroa / vuosi.

Maalämpöjärjestelmän etuja on myös se, että se on ekologinen lämmitystapa ja lämmitysjärjestelmä ei vaadi huoltoa.

Kannattaako öljylämmitys vaihtaa maalämpöön?

Lämmityskustannusvertailu