Paneelikaton maalaus – lakattu tai maalattu paneelikatto

Paneelikaton maalaus on suuritöinen urakka, joka vaatii paljon vaivaa ja aikaa. Vaihtoehtona paneelikaton maalaamiselle on vaihtaa vanhat paneelit uusiin, jolloin urakasta voi selvitä helpommalla.

Paneelikatto on yleensä lakattu tai maalattu. Maalinpesuaineen avulla vanha lakka- tai maalipinta täytyy pehmittää. Maalinpesuaine on vaarallinen aine, joten sitä käsitellessä täytyy käyttää asianmukaisia suojaimia kuten käsineitä, suojalaseja ja hengityssuojainta. Jos lakka- tai maalipinta on niin paksu tai kova ja ehkä useaan kertaan maalattu tai lakattu, niin ettei sitä maalinpesuaineella saa kokonaan irti katosta, täytyy apuna irrottamiseen käyttää myös hiomapaperia. Hioma- tai hiekkapaperilla paneelit hiotaan puhtaaksi maalista tai lakasta.Seuraavaksi hiekkapaperilla hiotaan paneelien oksankohdat ja lakataan oksalakalla. Oksalakan kuivuttua paneelit voidaan pohjamaalata. Pohjamaali kannattaa antaa kuivua rauhassa vaikka seuraavaan päivään saakka, jolloin paneeleissa olevat halkeamat ja kolot täytetään kitillä ja kitin kuivuttua kohdat hiomataan tasaisiksi.

Paneelikatto on ehkä helpointa maalata käyttäen työvälineenä pensseliä. Myös maalaustelaa voi käyttää, mutta tällöinkin maalausjälki yleensä täytyy korjata lopuksi pensselilllä.

Paneelikaton maalaus voidaan tehdä läpikuultavasti tai täysin peittäväksi. Jos vanha paneelikatto on tummunut ajan myötä, maalaus kannattaa yleensä tehdä täysin peittävästi. Jos taas paneelikatto ei ole kovinkaan tummunut, voidaan maalaus tällöin tehdä myös läpikuultavasti, jolloin lopputuloksesta näin tehdessäkin tulee siisti.