Parketin hionta ja lakkaus

Parketin hionta ja lakkaus on yleisin parketin kunnostamiseen tehtävä työ. Parketin hionnalla ja lakkauksella saadaan siisti ja kulutusta kestävä parkettilattia. Remontin tekeminen vaatii ammattitaitoa ja siihen tarvitaan erikoistyökaluja.

Parketin hiontaan käytetään parketinhiontakonetta, jota työnnetään parkettilattialla samoin kuin vaikkapa pölynimuria. Hionta tehdään puun kuvioon nähden 15-30 asteen kulmassa. Lattian reunojen hiomiseen tarvitaan toisenlainen hiomakone, reunahiomakone. Parketti voidaan hiota kerran tai kaksi kertaa, jonka jälkeen lattia kitataan siihen tarkoitetulla parkettikitillä. Toinen hiontakerta eroaa ensimmäisestä siinä, että se tehdään puun suuntaisesti ja sellaiset paikat joita ei parketinhiontakoneella tai reunahiomakoneella päästä, hiotaan käsin. Tällaisia paikkoja voivat olla esimerkiksi lattian nurkat.Kun hionta ja kittaus on tehty, lattia imuroidaan hionnasta syntyneestä puupölystä. Tämän jälkeen lattialle voidaan tehdä pohjalakkaus. Pohjalakkaus tehdään 3-4 kertaa, jokaisen lakkauskerran välillä lakan täytyy antaa kuivua vähintään puoli tuntia. Pohjalakan levitykseen voidaan käyttää teräslastaa. Suositeltavat pohjalakan levittämismenetelmät kannattaa tarkastaa lakan tuoteselosteesta. Lattia voidaan tarvittaessa myös hioa lattianhoitokoneella tai siklata teräslastalla puun syiden suuntaan joko ensimmäisen tai toisen pohjalakalla tehdyn lakkauskerran jälkeen.

Kun pohjalakkaus on tehty esimerkiksi neljä kertaa ja lakka on ehtinyt kuivua kokonaan voidaan alkaa tehdä pintalakkausta siihen sopivalla pintalakalla. Useimmiten pintalakkaus suoritetaan puun kuvion suuntaisesti ja se tehdään kaksi tai kolme kertaa. Pintalakkauskertojen välissä lakan täytyy antaa kuivua paljon pidempään kuin pohjalakkauksessa. Tämä pintalakan kuivumisaika täytyy olla vähintään kaksi tuntia, mielellään vaikka useampikin tunti.

Kun viimeinenkin pintalakkauskerta on tehty, lattian täytyy antaa kuivua kunnolla. Huonekalut voi asettaa hiotulle ja lakatulle parketille aikaisintaan kahden vuorokauden päästä, mutta matot vasta viikon päästä. Lakka kovenee lopulliseen kovuuteensa kahdessa viikossa.

Alla linkki parketin hiontaan ja lakkaukseen kuvien kera.

Rakentaja.fi: parketin hionta ja lakkaus