Parvekkeen lasitus – parvekelasit – hinta ja kustannukset

Parvekkeen lasien ja lasituksen kokonaishintaan vaikuttaa suuresti ennen kaikkea parvekkeen koko. Jos parveke on yhdeksän metriä leveä (tai pitkä), sen lasittaminen uusilla parvekelaseilla on luonnollisesti paljon kalliimpaa kuin kolme metriä leveän parvekkeen. Lasituksen hintaan vaikuttavat myös esimerkiksi parvekkeen muoto ja varustelu (verhousprofiili, kulmapelti, vesipelti ym). Karkeasti voi sanoa, että peruslasitus parvekelaseineen suorakaiteiseen 3-4 metriä leveään parvekkeeseen voi tätä nykyä (2012) maksaa noin 1500 euroa. Tämä hinta-arvio asettuu tavallisen pienen parvekkeen lasituksen hintahaitarin alapäähän. Suuremman, esimerkiksi yhdeksän metriä leveän suuren parvekkeen lasitus voi maksaa 3,5-4,5 tuhatta euroa. Parvekelasina käytetään yleisesti 6-8 millimetrin paksuista karkaistua lasia. Lasituspalvelua parvekelaseineen ei kannata tilata suinpäin, vaan kannattaa ensin pyytää tarjouksia eri paikoista ja vertailla hintoja. Myös netin keskustelupalstoilta löytyy tietoa muun muassa parvekelasien laadusta ja muista asioista. Ennen edes parvekelasituksen kilpailuttamista kannattaa selvittää taloyhtiön suunnittelemat tulevat remontit. Voi olla, että tulevina vuosina tehdään jokin suurempi remontti, jonka yhteydessä kaikkien asuntojen parvekkeen remontoidaan ja lasit uusitaan.

Parvekkeen lasituksen pääasiallinen tarkoitus on pidentää parvekkeen käyttöikää. Jos tulossa on jokin suuri remontti, parvekkeen lasitus ajoissa yleensä pidentää parvekkeen käyttöikää 10-20 vuodella. Julkisivu- ja parvekeremontti tehdään usein viimeistään silloin, kun talo on noin 30 vuotta vanha. Lasitetun parvekkeen käyttöikä voi olla jopa 20-30 vuotta pidempi verrattuna parvekkeeseen jota ei ole lasitettu. Tämä johtuu siitä että parvekelasit estävät veden joutumista parvekkeelle esimerkiksi sateen mukana. Tämän seurauksena betorakenteiden teräselementeissä ilmenevä korroosio vähenee huomattavasti. Lasitetun parvekkeen lämpötila on myös hiukan korkeampi kuin lasittamattoman ja tämä asia edesauttaa parvekkeen rakenteiden kuivumista.Parvekkeen lasit toimivat siis melko tehokkaana korroosiosuojauksena varsinkin talviaikaan ja sateisella ilmalla. Täytyy kuitenkin muistaa, että lasituksella ja muunlaisella suojauksella ei rakenteihin syntyvien vaurioiden syntymistä voida estää, mutta niillä voidaan kuitenkin hidastaa vaurioiden syntymistä. Parvekkeen suojaaminen lasituksella tai muilla tavoin on turhaa, jos vauriot rakenteissa ovat jo ehtineet pahoiksi. Kuntotutkimuksen avulla voi paljastua, että raudoitteet ovat jo osittain ruostuneet, vaikka minkäänlaisia vaurioita ei ulospäin ole näkyvissä.

Kuten monen muunkin remonttikohteen kohdalla, taloyhtiö ja näin myös asukkaat säästävät kustannuksissa jos suojaus ja muut ennaltaehkäisevät toimenpiteet tehdään ajoissa. Suuritöinen purku- ja korjaustyö jälkikäteen maksaa aina enemmän.