Pensasaita ja pensasaidan lajikkeet – pensaiden istutus

Pensasaidan pensaiden taimet on yleensä paljasjuurisia piiskataimia ja sopiva pensaiden istutuksen aika on mieluiten syksy tai sitten aivan alkukevät. Syksyllä istutetun pensaan tai puun kasvaminen on nopeampaa kuin keväällä istutetun, sillä juurtuminen voi alkaa heti kun routa on sulanut maassa. Pensaiden ja puiden istutus syksyllä sopii hyvin pensaille ja monivuotisille puille, lukuuottamatta pajuja ja koivupuita. Yleensäkin istutus onnistuu silloin kun maa ei ole jäätynyt. Istutustöitä voi siis tehdä alkukeväästä aivan myöhäiseen syksyyn saakka.

Jos pensasaidasta on tarkoitus tulla leikattava, paljasjuuriset pensasaidan taimet istutetaan esimerkiksi noin 30 cm välein lajista riippuen ja jos pensasaidasta on tarkoitus tulla vapaasti kasvava, taimet kannattaa istuttaa harvempaan, vaikkapa 60-80 cm välein. Välien etäisyydet voidaan mitata mittanauhalla tai mittalaudalla.Pensasaidan taimet on hyvä liottaa vesiastiassa vähintään muutamien tuntien ajan ennen niiden istuttamista, sillä tällöin taimien nestejännitys paranee.

Pensasaidan taimi vaatii tarpeeksi suuren kuopan, jotta sen juuret pääsevät kasvamaan luonnolliseen asentoon. Istutukseen voidaan käyttää reilut puoli metriä syvää ja puoli metriä levää yhtenäistä ojannetta, joka on hyvin kasteltu. Jotta taimet ja ojanne on suorassa linjassa, apuna voidaan käyttää esimerkiksi linjalankaa.

Pensasaidan paljasjuuriset taimet upotetaan ojanteeseen oikomalla niiden juuret ensin. Tämän jälkeen ojanne täytetään kunnostetulla kasvualustalla (esim. lannoitettu alusta) ja taimet tiivistetään maahan nähden niin, että taimet pysyvät napakasti paikallaan ja taimien juuret ylettyvät multaan. Jotta ojanteeseen ei kerry sateen mukana seisovaa vettä, maa tasoitetaan haravoimalla. Lopuksi ojanne jonne taimet on nyt huolellisesti istutettu, kastellaan runsaalla vedellä.

Pensasaidan pensaslajikkeita on paljon. Niitä ovat esimerkiksi isokasvuinen angervo, pajut, sitkeät pensasruusut, vuorimänty, kanukat, tuomipihlajat ja tuoksuvattu. Pensasaita voi koostua vaikka monesta eri pensaslajikkeesta. Kaikki lajikkeet eivät sovellu kaikenlaisiin pensasaitoihin, joten kannattaa ensin kysellä neuvoja vinkkejä piha- ja puutarhatuotteita myyvästä liikkeestä.

Keskustelua pensasaidan lajikkeista:

Pensasaidan lajikkeet