Pesukoneen puhdistus sitruunahapolla tai etikalla – pyykinpesukoneen puhdistus

Pesukoneen puhdistus onnistuu sitruunahapolla tai etikalla. Kummankin aineen avulla pyykinpesukoneen puhdistus onnistuu varsin helposti ja tehokkaasti. Jos pyykki tuoksuu pesun jälkeen tunkkaiselle, syynä on usein pesuaineesta koneeseen jäänyt sakka. Jos pesukoneesta tulee ummehtunut haju, apu tähän voi löytyä tyhjentämällä nukkasihti.

Fosfaatittomia pyykinpesuaineita käytettäessä pesukoneeseen ajan myötä sakkaa, joka tekee pesukoneesta “likaisen” sisältä, ja jonka vuoksi puhdaskin pyykki voi alkaa tuoksumaan tunkkaiselle. Apteekista ostettavalla sitruunahapolla pesukoneen yleensä saa kuitenkin helposti puhtaaksi, jonka jälkeen juuri pesty pyykkikin tuoksuu raikkaalta jatkossa. Sitruunahappoa laitetaan noin 100 grammaa pesuainelokeroon ja pesukoneen pesuohjelmaksi valitaan kuumin pesuohjelma ilman esipesua. Pesuohjelma ajetaan läpi pesukoneen ollessa tyhjillään pyykistä. Kun ohjelma on loppunut, ajetaan vielä kerran sama ohjelma läpi lisäämättä sitruunahappoa.Pesukone voidaan puhdistaa myös etikalla, joka myös neutralisoi tehokkaasti hajuja. Pesukone voidaan puhdistaa kaatamalla pyykistä tyhjillään olevaan koneeseen etikka-vesi seosta, jossa etikkaa voi olla esimerkiksi litran verran ja vettä kolme litraa. Tämän jälkeen ajetaan kuuman veden pesuohjelma läpi ja lopuksi pesukone voidaan huuhdella runsaalla vedellä. Etikka voidaan annostella vaihtoehtoisesti myös pesuainelokeroon tai pesupalloon.

On myös hyvä puhdistaa pyykinpesukoneen pesuainelokerot ja täyttöaukon tiivisteet käyttämällä apuna desinfioivaa pesuainetta ja esimerkiksi tiskiharjaa. Pesukoneen nukkasihti kannattaa myös puhdistaa aika ajoin. Pesukoneessa oleva pyykin täyttöluukun voi jättää auki aina pesun jälkeen, jotta koneessa olevat tiivisteet ehtivät kuivumaan. Ainakin silloin tällöin luukku kannattaa jättää auki vaikka useammaksi tunniksi.