Portaiden maalaus

Portaiden maalaamisen tarkoituksena on yleensä uusia vanha kulunut maalipinta ja/tai maalata portaat toisella värillä. Esimerkiksi asunnon yläkertaan vievät kierreportaat ovat keskeinen osa asunnon yleisilmettä, joten maalaus kannattaa tehdä huolella. Portaiden väriksi voi sopia vaikkapa raikas helmenharmaa väri.

Ennen itse portaiden maalaamista täytyy tehdä tarvittavat pohjatyöt. Portaiden vanha maali tai lakka täytyy poistaa ensin huolellisesti hiomalla. Tähän tarkoitukseen sopii yleensä hyvin epäkeskohiomakone. Kun hionta on tehty, syntynyt maalipöly imuroidaan pois pinnoilta. Riippuen materiaalista, portaat saatetaan joutua lisäksi pesetään kidesoodalla, jonka jälkeen portaiden täytyy antaa kuivua. Tämän jälkeen voidaan alkaa valmistella portaiden maalaamista.Riippuen maalattavista portaiden pinnoista, valitaan maalaamiseen sopivat työvälineet ja maalit. Porrasaskelmissa on syytä käyttää hyvin kulutusta kestävää maalia. Nämä asiat selviävät kysymällä neuvoa maalaamiseen erikoistuneestä liikkeestä, esimerkiksi Tikkurilasta.

Portaiden maalaamiseen tarvitaan pohja- ja pintamaalia. Ensin portaat maalataan kertaalleen pohjamaalilla ja sen jälkeen yleensä kaksi kertaa pintamaalilla. Työvaiheiden välillä maalin täytyy antaa kuivua, joten maalaamisen voi jaksottaa jopa useaksi päiväksi.

Portaita täytyy usein pystyä käyttämään myös maalausremontin aikana, joten hyvä idea on maalata vain joka toinen porrasaskelma ensin, jolloin maalaamattomille askelmille voi astua. Sitten kun maalatut askelmat ovat kuivuneet, niille voi astua ja sitten maalata vielä maalaamattomat porrasaskelmat.