Puuportaat – ulkoportaat puusta

Puisten ulkoportaiden puumateriaalina kannattaa käyttää tarpeeksi paksua kestopuuta tai kuusilankkua. Kuusi on puuportaiden rakennusmateriaalina parempaa kuin esimerkiksi mänty, sillä se kestää paremmin kosteutta.

Portaiden tekeminen on tarkkaa puuhaa ja portaiden myös tulee täyttää tietyt rakennusmääräykset. Portaiden tulee olla myös turvalliset, vankat ja miellyttävät käyttää. Portaat eivät saa olla liian matalat eikä liian korkeat jotta niitä on helppo käyttää. Myös portaiden ulkonäöllä ja sopivuudella miljööseen on merkitystä. Jos kulkureitti on yli 20 astetta jyrkkä, tällaiseen paikkaan kannattaa sijoittaa ulkoportaat.Ulkoportaat voi itsekin rakentaa hyvien ohjeiden mukaan, mutta helpointa on jättää puuportaiden teko ammattilaisen huoleksi. Portaiden tekemiseen perehtynyt ammattilainen pystyy mitoittamaan ja rakentamaan juuri oikeanlaiset portaat.

Ulkoportaiden, kuten muidenkin portaiden tärkein asia on käveltävyys portaissa. Tähän seikkaan vaikuttavat portaiden nousu ja etenemä. Nousu tarkoittaa nousua yhdellä askeleella ja etenemä taas kuinka paljon portaissa kävelevä etenee yhdellä askeleella. Suositeltava nousu on 15-19 cm ja etenemä 25-30 cm. Tällöin käveleminen portaissa tuntuu luonnolliselta ja portaita on helppo käyttää.

Vaikka portaiden rakentaminen mitoituksineen, reisilankkujen sahauksineen ja melko monimutkaisine rakenteineen voi olla hankalaa, on olemassa myös helpompia tapoja tehdä toimivat ulkoportaat käyttämällä työvälineinä vain ruuvi- tai porakonetta ja sahaa käyttämällä. Tällöin reisilankut rakennetaan asettamalla kaksi palkkia päällekkäin ja ne kiinnitetään toisiinsa terassilautojen avulla.

Katso lisää:

Rakenna helpot ulkoportaat (maksullinen artikkeli)

Ulkoportaiden rakentaminen loivaan rinteeseen

How Building Stairs Can Be an Easy Do It Yourself Job (video)