Ruosteen poisto autosta

Auton pohjaan ja helmaan voi syntyä ajan myötä ruostetta. Talvinen sää ja varsinkin maantiesuola nopeuttavat korroosiota auton metalliosissa, ja näin ollen auton korissa alkaa esiintyä ruostetta. Ruostetta esiintyy yleensä auton jarrulevyissä, helmakotelossa, alustan takaosassa, sisälokasuojissa ja ovien alaosissa. Pahasti ruostunut auto on uhka liikenneturvallisuudelle.

Autojen pohjat on tänä päivänä suojattu muovisilla peitteillä, jotka suojaavat autoa kiveniskuilta. Tämä ei kuitenkaan estä auton osien ruostumista ja ruostumisen alkamista ei välttämättä havaita lainkaan. Auton alusta tulisi ruostesuojata säännöllisin väliajoin, samoin kuin tulisi huolehtia auton maalipinnan pesusta ja vahauksesta. Pesu ja vahaus suojaavat maalipintaa.Jos ruostevaurioita on päässyt syntymään, ne tulisi korjata mahdollisimman pian, sillä tällöin vaurioiden korjaaminen on helpompaa ennen kuin ruoste on ehtinyt syöpyä syvemmälle auton metallirakenteisiin.

Ainakin pienempien ruostevaurioiden korjaaminen onnistuu itsekin, mutta homman voi myös teettää autokorjaamolla joka on erikoistunut myös ruosteen poistoon autosta.

Ruosteen poisto aloitetaan raaputtamalla ruoste varovasti pois esimerkiksi auton helmasta käyttämällä työvälineenä puukkoa. Ehjää maalipintaa tulee varoa ettei se vahingoitu. Tämän jälkeen vauriokohta puhdistetaan ja paikkamaalataan. Jos vaurio on iso, on hyvä käyttää myös pohjamaalia tai ruosteenestoon soveltuvaa maalia.

Jos auton pelti on puhkiruostunut ja ruoste on päässyt syvemmälle, yleensä ruostevauriota ei pysty korjaamaan muuten kuin hitsaamalla tilalle uutta peltiä. Uuden pellin hitsaaminen vanhan ja ruostuneen pellin tilalle on hyvin tavallinen menettely korjata ruostevauriot pois autosta.

Suuremmat ruostevauriot tulee tasoittaa huolella hiomakoneella oikaisukittauksen jälkeen. Lopuksi tehdään seuraavat toimenpiteet: pohjamaalaus, hionta, suojaus ja pintamaalaus.

Yksityiskohtaisemmat ohjeet ruosteen poisto autosta:

Autowiki.fi: Ruostevaurion korjaus