Saunan eristys ja panelointi – saunapaneelit

Saunan panelointi, saunapaneelit ja listat vaikuttavat suuresti saunan yleisilmeeseen ja tunnelmaan saunassa. Ennen kaikkea paneelin väri vaikuttaa ulkonäköön. Tasavärinen ja ehkä vaalea sävy tuo saunaan rauhallisuutta, mutta halutessaan voi saunapaneelina käyttää myös värien yhdistelmiä ja tummempaa sävyä. Vaihtoehtoja on monia, eikä sama ratkaisu paneelin värisävyn suhteen miellytä jokaista saunojaa. Saunan ulkonäköä parantaa yleensä myös huolella tehty viimeistelty listoitus, johon siihenkin löytyy paljon eri vaihtoehtoja.

Sauna tulee eristää kunnolla. Jos puhutaan seinärakenteissa olevasta eristyksestä eristysvillan avulla, tulisi eristevillaa olla katon rakenteissa metrin paksuudelta ja seinän rakenteissa vähintään puoli metriä. Jos vanhan saunan eristys ja panelointi aiotaan uusia esimerkiksi siksi että saunassa on hometta lämpö- ja kosteuseristyksen puutteen vuoksi, kannattaa vanhat rakenteet purkaa ensin kokonaan pois. Tämän jälken seiniin tehdään koolaukset ja pistetään eristeeksi metrin metrin verran mineraalivillaa. Eristevillan suojaksi kannattaa naulata kova puulevy ja peittää se sitten eristepaperilla eli alumiinipaperilla. Rimoituksen avulla tehdään puulevyn päälle 2 cm:n tuuletusrako.Saunan paneloinnissa naulausrimat eli aluspuut kiinnitetään eristyksen koolauksiin. Naulausrimojen jäädessä pystyyn on helpointa tehdä vaakatasoinen panelointi eli vaakapanelointi. Jos panelointi tehdään pystyyn, täytyy varmistaa että paneelin takana on riittävästi tilaa että ilma pystyy siellä kiertämään. Vaakapaneloinnissa rimojen paksuus täytyy olla ainakin 2 cm, niin että alle jää tilaa ilman kiertämistä varten. Pystypaneelien vähimmäispaksuus on 1,8 cm.

Saunan paneloinnissa tarvittavia työkaluja ovat vasara, akkuporakone, mittanauha, kynä, viimeistelynaulain, kuviosaha ja vatupassi. Tarvikkeita ovat lautaa, rimaa, paneelia, ruuveja, nurkkalistaa ja mahdollisesti saunasuojaa.

Saunassa käytettävän erilaisten paneelien hinnoissa on suuria eroja. Halvimmillaan saunapaneeli voi maksaa alle euron / metri, kun taas kalleimmillaan monta euroa / metri. Saunapaneelin hintaan vaikuttaa suuresti puulaji. Kuusipuusta tehty paneeli on paljon halvempi kuin tuijasta tehty.

Enemmän tietoa saunan paneloinnista:

Rautia: saunan eristys ja panelointi
Wikikko: saunan panelointi

Saunapaneelia myyvät muun muassa seuraavat:

Erikoishöyläys: saunapaneelit
Puukeskus: paneelit
Saunavision: saunan paneelit ja listat
Rautia: paneelit ja lauteet