Saunaremontti: uudet lauteet, kiuas, panelointi

Saunaremontin, kuten monen muunkin kodin remontin voi tehdä myös itse. Ilmaisia ohjeita saunan remontointiin voi saada esimerkiksi rautakaupasta ja tietenkin myös saunaremontteja työkseen tekeviltä yrityksiltä. Myös netistä löytyy hyviä neuvoja vinkkejä saunan remontointiin, katso: Saunamestarin vinkit. Kuitenkin, ellei kokemusta saunan remontoinnista ole entuudestaan, kannattanee homma teettää ammattilaisella jolloin koko remontista voi loppujen lopuksi tulla edullisempi ilman itse tehtyjä virheitä.

Varsinkin paljon saunovalle saunan remontointi voi nostaa asumisviihtyvyyttä huomattavasti. Saunaremontin onnistumiseen vaikuttavat monet tekijät, kuten esimerkiksi tarkka suunnittelu, oikeat materiaalit (lauteet, paneelit), kiuas ja saunan valaistus. Sauna voidaan remontoida myös niin, että se uudistetaan perinpohjin muun muassa uusilla kalusteillaan ja ilmanvaihdoltaan, eikä vanhoja materiaaleja pelkästään vain vaihdeta uusiin.Alla muutamia vinkkejä, joiden avulla saunaremontti onnistuu paremmin.

  • aivan ensin kannattaa vanhan saunan rakenteet purkaa (lauteet, paneelit), eikä uusia paneeleita kannata asentaa vanhojen päälle
  • ne saunan rakenteet, joita ei pureta täytyy korjata lahovaurioiden ja vanhentuneiden eristeiden varalta ennen saunan uusimisen aloittamista
  • ilmanvaihtoon kannattaa kiinnittää huomiota niin, että ilman tulo ja poisto ovat tasapainossa. Tämä takaa myös hyvät löylyt.
  • hyvä paikka tuloilmaventtiilille on kiukaan yläpuolella jolloin kiukaasta tuleva kuuma leviää tasaisesti saunaan
  • saunan kiuas täytyy olla riittävän tehokas. Ei haittaa vaikka kiuas on hieman ylitehoinen, sillä silloin sauna lämpenee nopeasti eikä sähkökiuas vie niin paljon sähköä asettuessaan nopeasti vähän sähköä kuluttavaan tilaan.

Saunaremontin kustannukset riippuvat monesta tekijästä, joita ovat muun muassa: kuinka paljon vanhaa saunaa puretaan (mm. seinät, katto, lattia) uusien materiaalien tieltä ja millaisia uusia materiaaleja remonttiin käytetään. Jos kuitenkin ajatellaan että esimerkiksi 10-15 neliömetin suuruinen sauna ja kylpyhuone uusitaan melko täydellisesti ja ehkä hankitaan jotain uuttakin, vaikkapa kiukaan taakse sisustuskiviseinä ja uusia kalusteita, saunaremontin kustannusarvio voi olla noin 10000 euroa. Hinta-arvio on karkea ja vain suuntaa-antava.