Seinäpaneelit ja kattopaneelit – avopontti, helmipaneeli ja muut paneelityypit

Seinä- ja kattopaneeleilla saadaan aikaan kohtuuvaivalla näyttäviä katto- ja seinäverhouksia asuntoon. Paneeleina voidaan käyttää lautapaneelia ja helposti asennettavaa levypaneelia.

Paneelilaudoissa on monia vaihtoehtoja, näitä ovat jokapuolelta höylättyä lautaa ilman ponttia eli sileähöylättyä lautaa, raakaponttia jota käytetään usein mm. betonilaudoituksessa, höylättyä ja sileäpintaista ponttilautaa, höylätyn ponttilaudan tapaista lattialautaa ja pyöreäkulmaista höylättyä lautaa.Sisäverhouksiin käytettävien paneelien leveydet ovat yleensä 9,5 cm, 12 cm ja 14,5 cm, joista kapein 9,5 cm on yleisimmin käytetty. Tavalliset paneelien paksuudet ovat 1,2 cm ja 1,5 cm. Sisäverhouslaudat ovat yleensä ponttilautaa, mutta joskus käytetään myös puoliponttista lautaa. Täysponttinen lauta tukee paremmin paneelin reunoja eikä kupruile.

Avopontti
Avopontiksi kutsutaan paneelia, jonka käyttölappeen puolella on tietyn suuruinen rako lautojen välissä. Rako on yleensä noin senttimetrin levyinen. Suora avopontti soveltuu hyvin kattoon ja pystypanelointiin, mutta rakoihin kertyy usein pölyä ja vettä jos sitä käytetään vaakapanelointiin. Vino avopontti on yleisin ja monikäyttöisin paneelityyppi. Vinon avopontin pyöreäkulmainen muunnos soveltuu hienosti vanhoihin taloihin sekä saunatilojen paneeliksi.

Helmipaneeli ja antiikkipaneeli
Vanhan ajan tyylisessä helmipaneelissa jokaisen pontin kohdalla on ylimääräinen koristeruode. Helmipaneelia voi olla vaikea löytää lautaliikkeistä sen harvinaisuuden vuoksi, mutta antiikkipaneeli kuuluu usein hyvinvarusteltujen puutavarakauppojen valikoimaan. Antiikkipaneeli on yleensä leveydeltään 14,5 cm.

Sormipaneeli
Sormipaneeli on harvinainen paneelityyppi, joka muodostuu puolipyöreistä, pienistä koristeruoteista.

Sisarpaneeli
Myös sisarpaneeli eli piilopontti on harvinainen paneeli. Sen 9,5 senttimetrin levyisessä laudassa on keskikohdassa valesauma, ja sen vuoksi näyttää siltä kuin paneloidussa pinnassa olisi kapeita listoja.

Mänty ja kuusi
Mänty ja kuusi ovat puulajeja, joita käytetään sisäverhouslautoina suomalaisissa taloissa. Männyn sydänpuu on usein punertavaa tai tummempaa. Se myös tummuu melko nopeasti valon vaikutuksestaa. Myös männyn sydänpuun oksat ympäryksineen ovat tummia. Kuusessa sydänpuu ei erotu ja siinä on pieniä helmioksia. Kuusen oksat ovat vaaleita ja puu näyttää mäntyä vaaleammalta.
Vaaleampi kuusi onkin suosittu lakattavissa sisäkatoissa. Runsasoksisempi mänty on paljon kallimpaa kuin saman laatuluokan vähäoksainen kuusi.

Paneelit luokitellaan laadun eli oksaisuuden mukaan. Ostovaiheessa kannattaa kuitenkin valita laudat ilse. Pihkaiset ja rosoiset kohdat ja irto-oksat kannattaa raakata pois. Tämän vuoksi lautoja on ostettava riittävästi. Puolipaneelia tehdessä voidaan hukkapaloiksi lajitella oksaiset ja vialliset kohdat. Yleensä ei kuitenkaan paneelien lajittelemisesta ei ole hyötyä, ellei hukkavaraa ole runsaasti. Liiallinen lajittelu johtaa usein siihen, että alkuosaan tulee vain oksatonta puuta ja loppupäähän jäävät oksaiset kohdat.

Sisäverhouksiin käytetyn puutavaran kosteus tulee olla 8-12 %. Tehtaalta tulevat paneelit ovat ns. laivauskuivia, jotka sisältävät vettä 15-20 painoprosenttia. Tällaiset paneelit sopivat ulkovuorauksiin ja kesämökin paneeleihin.