Sohvan pesu ja kankaan puhdistus – sohvan puhdistusaineet

Sohvan tai sohvatuolin kangaspinnat tulisi imuroida aika ajoin imurilla käyttäen tekstiilipintojen puhdistukseen sopivaa imurin suulaketta. Jos sohvassa on esimerkiksi tahroja, sohvan kankaan pesu ja puhdistus tulisi tehdä hellävaroen, sillä useimmat kankaiset tekstiilipinnat eivät kestä kovaa hankausta. Jos sohvalle kaatuu esimerkiksi kahvia, tulisi syntynyt tahra puhdistaa heti sen synnyttyä, sillä neste imeytyy nopeasti sohvan kankaaseen ja kuivunut tahra on jälkeenpäin vaikeampi puhdistaa.

Ennen sohvan pesua tahroista ja muista läikistä tulisi selvittää onko sohvan kangas vesipestävä. Vastasyntyneet tahrat saa yleensä puhdistettua helposti vesipestävästä kankaasta saippuavedellä tai tavalisen vaahtopesuaineen avulla. Työvälineitä kannattaa käyttää esimerkiksi valkeaa ja puhdasta liinaa.Jos sohvan päälliset ovat vesipestäviä, kankaat voi pestä pesukoneessa. Tässäkin tulee noudattaa sohvan ohjevihkosen pesuohjeita. Yleensä sohvan vesipestävät päälliset pestään alhaisessa lämpötilassa hienopesuohjelmalla ja ilman linkousta. Myöskään huuhteluainetta ei tulisi käyttää. Kun sohvan kankaat on pesty, ne voi suojata niille sopivalla tekstiilisuoja-aineella.

Sohvan puhdistusaineet ovat erityisesti tekstiilien puhdistukseen tarkoitettuja erikoispesuaineita. Näitä pesuaineita voi käyttää myös sellaisten kankaiden puhdistukseen, joita ei saa irti huonekalusta ja jotka eivät ole tarkoitettu vesipesuun. Tällainen puhdistusaine on muun muassa tekstiilipesuaine Softcare Textile Cleaner, jolla voi puhdistaa kaikenlaiset tahrat kaikista sisustustekstiileistä. Jos tällaista erikoispesuainetta ei kuitenkaan halua ensin käyttää, voi ei-vesipesuun tarkoitettuja kangaspintoja ensin kokeilla puhdistaa vaahtopesulla tai lämpimällä saippuavedellä valkoisella kankaalla varovasti pyyhkimällä.

Jos sohvan päällisiä ei saa irroitettua sohvasta, kangassohvan kangaspintojen pesu onnistuu tehokkaasti vuokrattavalla painehuuhtelulaitteella ja sohvan kankaan puhdistukseen sopivalla pesuaineella. Jos tahrat ovat pinttyneitä, niihin voidaan käyttää myös tahranpoistoainetta ja antaa aineen vaikuttaa hetken ennen pesua. Yleensä pellava- ja puuvillaiset kankaat ovat hankalimpia puhdistaa. Painehuuhtelulaitteella sohvan peseminen on helppo tapa puhdistaa sohva, sillä käsittelyn jälkeen sohva jää melko kuivaksi. Monet siivousyritykset tekevät myös sohvan ja muiden tekstiilien pesuja painehuuhtelulaitteella.

Lisää tietoa sohvan pesusta ja hoidosta:

Huonekalujen ja mattojen hoitotuotteet

Sohvan hoito-ohjeet

Miten puhdistaa kangassohva?