Terassin perustukset – terassin rakentaminen

Terassin perustukset ja yleensäkin koko terassin voi rakentaa monella eri tavalla ja käyttämällä rakentamiseen erilaisia tekniikoita. Huolellinen suunnittelu ja mittaaminen on myös terassiremontissa tärkeää. Terassin rakentaminen voi olla myös hauskaa puuhaa, jolloin terassista voi tehdä juuri sellaisen kuin haluaa. Itse rakentamalla säästää myös paljon rahaa sen sijaan että teettää terassin rakentamisen ulkopuolisella remonttiliikkeellä.

Terassin rakennusprojekti kannattaa aloittaa terassin sijainnin määrittämisellä. Eli valitaan terassille sopiva ja luonnollinen paikka rakennuksen yhteyteen ja mietitään kuinka suuri terassin olisi hyvä olla. Jos terassista haluaa pienen ja terassin alla oleva maa ei ole routivaa, terassin perustusten tekeminen on huomattavasti helpompaa, sillä tällöin perustuksen voi tehdä ilman betonivalua vaikkapa vain sijoittamalla terassin alle sopivasti lekasoraharkkoja.Jos taas terassista tulee isompi ja maa sen alla on routivaa, tällöin on fiksuinta tehdä perustukset betonivalusta. Perustuksen sokkeleihin voidaan valaa betonista antura, jonka päälle voidaan laittaa lekasoraharkkoja. Sokkelit ovat se perustuksen osa, johon kohdistuu suurin paino rakennelmassa. Sokkelit tulisi rakentaa kovan maa-aineksen päälle. Sokkelien alla oleva maa voidaan tehdä kovemmaksi tekemällä tulevan perustuksen paikalle ensin ns. hiekkapeti, joka sitten esimerkiksi jyrätään tai jollain muulla painolla painetaan tasaiseksi ja kostutetaan vedellä tiiviiksi.

Jokaisen sokkelin paikka tulee mitata tarkasti ristimittaamalla sokkeleiden ulkoreunojen perusteella. Mittaaminen kannattaa tehdä huolella, sillä sentinkin heitto voi pilata perustuksen mitoituksen. Myös jokaisen sokkelin yläreuna tulee olla yhtä korkealla. Korkeuden mittaaminen onnistuu helpoiten pitkän vesivaa’an avulla.

Ennen sokkelien täyttämistä betonilla, kannattaa hiekkapeti ja sokkeleissa olevat laudat kostuttaa vielä vedellä. Kostuttamisen ansiosta betonin tarttuminen on voimakkaampaa ja sokkelin poistaminen onnnistuu helpommin lopuksi kun betoni on sokkeliin kuivunut. Betonimyllyn voi vuokrata ja ostaa kuivabetonia betonin valmistamiseksi veden avulla. Juokseva betoniaines tehdään tiiviimmäksi sokkelissa painelemalla sitä voimakkaasti.

Betoni kovettuu ja kuivuu muutamia päiviä, jonka jälkeen terassin perustus on valmis. Kun betoni alkaa kuivua, se myös halkeilee. Halkeilemista voi estää kostuttamalla betonivalua muutamia kertoja joka päivä ennen betonin lopullista kuivumista ja kovettumista.

Tarkemmat ohjeet terassin perustuksen teosta ja terassin rakentamisesta löydät näistä linkeistä:

Petri Paavola: terassin rakentaminen

Yhteishyvä: terassin rakentaminen