Tiilikaton puhdistus ja pesu painepesurilla sekä suojaus

Tiilikatto on hyvä puhdistaa syksyisin ennen lumen tuloa kaikesta katolle jääneistä puun lehdistä, siitepölystä, noesta ja muusta helposti harjalla irtoavasta muusta roskasta. Tällainen harjaamalla tehtävä tiilikaton puhdistus on helppoa ja nopeaa tehdä kerran vuodessa. Tiilikatto on myös hyvä ajoittain pestä tiilikaton pesuun tarkoitetulla pesuaineella ja myös suojata katto suoja-aineella.

Kun puhutaan perusteellisemmasta tiilikaton puhdistuksesta, katon puhdistaminen ja pesu tehdään usein painepesurilla ja katto käsitellään puhdistusaineella. Tällaisen myös säännöllisen puhdistuksen tarkoitus on yleensä tilikaton puhdistaminen sammaleesta. Jos kattopinnalla esiintyy sammalta, tämä tarkoittaa että katon pinta on haurastunut ja sammal on päässyt kasvamaan kattotiileen ja juurtunut kattotiilien sisään. Huokoinen kattotiilipinta voi kosteuden lisääntyessä näin alkaa halkeilla. Tiilikaton puhdistus, pesu ja suojaus tulisi täten tehdä tarpeeksi usein.Tiilikaton puhdistaminen levinneestä sammaleesta ja peseminen käyttämällä painepesuria kannattaa usein jättää näihin töihin erikoistuneelle ammattilaiselle. Tiilikaton pesuun ja puhdistukseen perehtynyt ammattilainen osaa myös kertoa mitä kaikkea tiilikatolle kannattaa tehdä heti ja jatkossa. Jos kuitenkin tiilikaton pesemisen haluuaa tehdä itse kannattaa ottaa huomioon myös turvallisuus ja käyttää työssä sopivia turvavälineitä. Myös painepesurin käyttäminen vaatii taitoa ja tietoa, esimerkiksi liian kovalla paineella tehty puhdistus saattaa vahingoittaa kattotiiliä.

Vaikka painepesurilla tehty tiilikaton puhdistus poistaisikin sammaleen ja muun roskan kattopinnalta, sammal on saattanut juurtua laajalti myös kattorakenteen sisään. Tämä sammaleen juurakon ja rihmaston poistaminen tapahtuu levittämällä kattopinnalle erityistä käsittelyainetta, joka pääsee kattorakenteen sisään ja tuhoaa sammaleen.

Kaikkein tärkein asia tiilikaton huollossa, on pitää katto puhtaana sille kertyneestä roskasta. Joka vuosi tehtävä melko helppo tiilikaton puhdistaminen (ei välttämättä edes peseminen) esimerkiksi harjaamalla tavallisella katuharjalla pidentää katon käyttöikää ja pidentää sellaisia huoltotarvevälejä, joissa tiilikatto siis mahdollisesti joudutaan pesemään ja suojaamaan perusteeellisesti.