Tiilikaton suoja-aine torjuu sammaleen ja jäkälän leviämistä

Tiilikaton suoja-aine torjuu sammaleen ja jäkälän leviämistä.

Tiilikaton suoja-aineita myyvät ainakin kattoremontteihin erikoistuneet yritykset. Nämä yritykset myös luonnollisesti voivat tehdä tiilikaton suoja-ainekäsittelyn. Yleensä asiakas tilaa koko palvelun, sillä työ vaatii kuitenkin ammattitaitoa ja tietymystä katon suojaamisesta suoja-aineella. Tiilikaton suoja-aineen tarkoituksena on suojata kattoa ja estää sammaleen ja jäkälän leviämistä katon rakenteissa ja pinnoilla. Vaikka tiilikatolla olisi paljonkin jäkälää ja sammalta, ja katto olisi muutenkin likainen, voidaan tehokkaalla pesulla ja suoja-aineella saada katosta jopa lähes uuden veroinen. Tiilikaton suoja-aineista käytetään joskus myös nimiä jäkälämyrkky tai sammalmyrkky.Remontifirman tekemä tiilikaton pesu ja suojaus suoja-aineella maksaa karkeasti 10 euroa/m2, eli 200 neliön tiilikaton ollessa kyseessä hintaa tulee noin 2000 euroa. Tämä on siis kuitenkin vain karkea arvio.

Sammaleen ja jäkälän poistolla tiilikatolta myös estetään pakkasvaurioiden syntymistä, sillä sammaleen rihmastot imevät vettä katon rakenteisiin ja aiheuttavat myöhemmin tiilien halkeamisen. Suoja-aine tuhoaa sammalrihmastot ja näin estää pakkasvaurioiden syntymisen.

Suosituimmat tiilikaton suoja-aineet jätetään katolle vaikuttamaan ensin tehdyn tiilikaton pesun jälkeen. Näin tehtäessä homma saadaan tehtyä kerralla valmiiksi. Tällaiseen menettelyyn soveltuvat vain tietynlaiset tiilikaton suoja-aineet.

Toisessa menetelmässä suoja-aine levitetään ensin katolle ja annetaan vaikuttaa esimerkiksi muutamia päiviä, jonka jälkeen katto pestään lopuksi painepesurilla. Tämä monta päivää vievä menetelmä ei ole läheskään niin suosittu kuin ensiksi mainittu, jossa työ saadaan tehtyä nopeasti valmiiksi.