Tuulettuva alapohja eli rossipohja

Tuulettuva alapohja on yleinen alapohjatyyppi pientaloissa. Myös rossipohjaksi kutsutun alapohjan tuuletus tapahtuu melko pienillä, esimerkiksi 15×15 senttimetrin kokoisilla tuuletusaukoilla, jotka on sijoitettuna sokkeliin muutaman metrin välein ja myös nurkka-alueille. Suojaisessa paikassa sijaitsevan talon tuulettuvan alapohjan tuuletusaukkoja täytyy käyttää paljon enemmän. Tuuletuksen ansiosta alapohjan rakenteet pysyvät kuivina ja tämän seurauksena lattia- ja homesieniä ei pääse kasvamaan rakennukseen.

Rakennuksen rakenteiden kuntoa voidaan tarkkailla alapohjan alla olevan ryömintätilan ansiosta. Eli tähän ryömintätilaan voidaan ryömimällä mennä tarkistamaan talon rakenteiden kunto ilman purkutöitä. Ryömintätilaan voidaan myös sijoittaa taloteknisiä asennuksia, mutta ne eivät saa estää tai häiritä ilman virtaamista.Tuulettuva alapohjan kantava rakenne voi olla materiaaliltaan muun muassa betonia, terästä, puuta tai siporexia. Jos alapohja tehdään puusta, siihen käytetään yleensä sahatavaraa ja se tehdään ns. vasoituksella.

Rossipohjan lämmöneristykseen voidaan käyttää montaa eri eristettä. Ne kaikki sopivat hienosti lämmöneristeeksi. Näitä eristeitä ovat muun muassa mineraalivillaeristeet, purueriste, EPS- ja XPS-polystyreenilevyt ja puukuitueristeet.