Uima-altaan hoito – veden puhdistus ja altaan siivous

Uima-altaan veteen pääsee epäpuhtauksia sen käyttäjistä ja ympäristöstä. Veteen voi päästä ympäristöstä siitepölyä, puiden lehtiä, bakteereja ja pölyä. Uima-allasta käyttävistä ihmisistä veteen taas voi päästä esimerkiksi bakteereja, hikeä ja aurinkoöljyä. Uima-allas tulee siis puhdistaa epäpuhtauksista usein.

Uima-altaaseen kuuluu pumppu ja suodatin, joiden avulla altaan vettä voidaan puhdistaa. Pumppu saa veden virtaamaan suodattimen läpi, joka erottaa vedessä olevat epäpuhtaudet. Tämä veden puhdistus pumpun ja suodattimen avulla voidaan tehdä automaattisesti ajastamalla se tapahtuvaksi tiettyyn aikaan. Jos uima-allas on ulkona, esimerkiksi talon pihalla, puhdistus on hyvä tehdä kaksikin kertaa päivässä jos allasta käytetään päivittäin. Suodattimessa oleva hiekka tarvitsee vaihtaa vain neljän vuoden välein.Pelkkä veden puhdistaminen ei riitä, vaan varsinkin kovassa käytössä oleva uima-allas vaatii myös altaan reunojen ja pohjan harjausta ja imurointia allasimurilla. Reunat harjataan ensin liasta, jonka jälkeen lian laskeuduttua altaan pohjalle, voidaan imuroida lopuksi altaan pohja.

Kun allas on harjattu ja imuroitu, voidaan suorittaa vastavirtahuuhtelu altaassa. Vastavirtahuuhtelu on hyvä suorittaa ulkona olevassa uima-altaassa kaksi kertaa kuukaudessa ja sisäaltaassa kerran kuukaudessa. Vastavirtahuuhtelun avulla allas huuhdellaan perusteellisesti irronneesta liasta ja muista epäpuhtauksista.

Uima-altaan vesi ja veden pinnan korkeus tulee tarkistaa myös aika ajoin. Veden pinta tulee olla noin puolessa välissä pintaventtiiliä.