Uima-altaan lämmitys – aurinko, ilmalämpöpumppu, sähkö

Uima-altaan veden lämmittämiseen voidaan käyttää montaa eri menetelmää. Vesi voidaan lämmittää esimerkiksi käyttämällä lämmitykseen ilmalämpöpumppuja, auringon energiaa (aurinkokeräimet) ja sähköä. Lämmittimen mitoituksessa tärkeää on huomioida uima-altaan koko ja haluttu veden lämpötila.

Ilmalämpöpumpun käyttäminen uima-altaan lämmittämiseen voi olla hyvä vaihtoehto, sillä kustannussäästöä voi kertyä jopa 65-80% pitkällä aikavälillä varsinkin verrattuna sähkölämmitykseen. Kustannussäästön suuruus riippuu kuitenkin muun muassa ulkolämpötilasta. Ilmalämpöpumpun ostaminen on melko kallis investointi, mutta se yleensä maksaa itsensä takaisin tulevina säästöinä lämmityskustannuksissa. Ilmalämpöpumppu on helppo asentaa itsekin, eikä se vie paljon tilaa, eikä vaadi 3-vaihevirtaa. Ilmalämpöpumppu sopii hyvin eri suuruisten uma-altaiden lämmitykseen ympäristöystävällisesti.Aurinkokeräinten käyttö uima-altaan veden lämmittämiseen on energiaa säästävä ja ympäristöystävällinen vaihtoehto. Aurinkokeräimet keräävät auringonvaloa, joten ne tulee sijoittaa paikkaan jonne aurinko voi paistaa esteettömästi. Tällainen paikka on usein talon katto, jonne aurinkokeräimet sijoitetaan ilmansuuntien etelä ja lounas suuntaisesti. Aurinkokeräinten pinta-ala tulee olla noin puolet altaan pinta-alasta. Auringon avulla lämmitetty vesi menee mustan väristen aurinkokeräimien läpi takaisin uima-altaaseen, ja näin altaan vesi lämpenee.

Uima-allas voidaan lämmittää toki myös sähköllä. Altaan lämmitykseen tarkoitettu sähkölämmitin toimii tehoalueella 1.5 kW – 18 kW. Sähkölämmitin vaatii toimiakseen 3-vaihevirtaa ja niiden varusteukseen kuuluu säädettävä termostaatti ja ylikuumenemissuoja.

Puulämmitteisen uima-altaan veden lämmittämiseen käytetään polttopuita. Puulämmitin on kytkettynä uima-altaan suodattimen vesikiertoon. Riippuen puun lämpöarvosta, puulämmittimen avulla voidaan saada aikaan suuri lämmitysteho, jopa yli 50 kW.

Uima-altaan vesi voidaan lämmittää myös lämmönvaihtimen avulla. Lämmönvaihdin käyttää altaan lämmitykseen ulkoista lämmönlähdettä, joka voi olla esimerkiksi talon lämmityskattila. Jos talossa on öljylämmitys, öljyn käyttäminen uima-altaan lämmittämiseen on edullisempaa sen ja lämmönvaihtimen avulla kuin sähkölämmittimellä. Lämmönvaihtimeen kuuluu yleensä termostaatti ja se on materiaaliltaan haponkestävää terästä.