Uunin puhdistus – uunin pesu mäntysuovalla tai uuninpuhdistusaineella

Uunin puhdistus ja pesu olisi hyvä tehdä säännöllisin väliajoin, varsinkin jos uunia käytetään usein. Uunin puhdistus jää kuitenkin usein tekemättä, tai se tehdään vasta sitten kun lika on pinttynyt uunin seinämiin. Uunin pesu vähentää uunin energiankulutusta ja myös vähentää käryä uunin ollessa päällä. Myös ruoka valmistuu puhtaassa uunissa nopeammin.

Uunin mukana tulleessa ohjekirjassa on kerrottu oman uunin puhdistuksesta ja pesusta. Jos uuni ei ole kovin vanha, siinä on usein ominaisuutena epäpuhtauksien poltto korkeassa lämpötilassa. Näin ollen uunin puhdistus on helppoa: kun uuni on ensin ollut päällä korkeassa lämpötilassa, riittää pesuksi jäähtyneen uunin pyyhintä kostealla pyyhkeellä.Uunin pesuun voidaan käyttää mäntysuopaliuosta, jota levitetään kauttaaltaan uuniin. Seiniin, kattoon, pohjaan ja uuniluukun sisäpintaan. Uuni voidaan tämän jälkeen kuumentaa esimerkiksi 60 asteeseen, jolloin mäntysuopa vaikuttaa tehokkaammin. Uunin täytyy tämän jälkeen antaa jäähtyä. Mäntysuovan voi myös vaihtoehtoisesti ilman uunin kuumentamista antaa liota uunissa jonkin aikaa, jolloin se vaikuttaa myös tehokkaasti. Uunin voi sen jälkeen pestä esimerkiksi pehmeällä harjalla. Lopuksi uuni pyyhitään kostealla pyyhkeellä kauttaaltaan.

Jos uunissa oleva lika on todella pinttynyttä, tämän pinttyneen lian irrottamiseksi saatetaan tarvita uunin puhdistukseen soveltuvaan erikoispuhdistusainetta. Tällainen puhdistusaine on vahvasti emäksistä ja sitä tulee käsitellä varoen. Ainakin suojakäsineitä on syytä käyttää ja lattia suojata uunin kohdalta mahdollisilta roiskeilta. Puhdistusaineen käyttöohjeessa on ohjeet aineen käyttöön ja annostukseen. Kaikkien uunien puhdistukseen vahvasti emäksiset puhdistusaineet eivät sovellu (pinnat katalyyttistä emalia), joten uunin käyttöohje kannattaa lukea ennen uunin puhdistuksen aloittamista.