Vanhan tapetin poisto seinästä

Vanhan tapetin poisto seinästä on melko yksinkertainen toimenpide, johon ei välttämällä tarvita kuin sanomalehtiä lattian suojaksi, vettä, pesusieni / rätti ja teräslasta (pakkelilasta). Suositeltavaa on kuitenkin käyttää tapetin irroittamisessa apuna tapettirei’ittäjää (tapettitiikeri) ja tapetinirroitusainetta.

Ennen kuin tapettia ryhdytään poistamaan seinästä, täytyy lattia suojata vedeltä tai tapetinirroitusaineelta sekä muulta tapetin irroituksessa syntyvältä moskalta. Suojaamiseen sopii hyvin sanomalehdet, jotka sijoitellaan ainakin seinän viereen, josta tapetti on tarkoitus poistaa. Irroitettu vanha tapetti on myös kätevä rullata sanomalehtien sisään roskikseen viemistä varten. Sanomalehti imee kosteutta tehokkaasti, mutta ainakin puu-, parketti- ja laminaattilattian suojaaminen on syytä tehdä huolella ja käyttämällä tarpeeksi sanomalehtiä.Jalkalistat kannattaa poistaa ennen tapetin repimistä seinästä, sillä yleensä vanhan tapetin poistamisen jälkeen seinä tapetoidaan uudelleen, jolloin jalkalistat täytyy kuitenkin poistaa. Tapetti usein on myös ainakin osittain jalkalistojen alla.

Tapetti kostutetaan kauttaaltaan vedellä tai tapetinirroitusaineella käyttämällä apuna esimerkiksi pesusientä. Kun tapetti on imenyt nesteen, tapetti revitään irti seinästä. Tapettia ja seinän eri kohtia saattaa joutua kostuttamaan useastikin ennen kuin tapetti irtoaa. Apuna kannattaa käyttää myös teräslastaa. Tapetin irroittamiseen voi tarvittaessa käyttää tapettitiikeriä eli tapetin rei’ittäjää, jonka avulla veden tai irroitusaineen saa pienten reikien kautta imeytymään tehokkaasti tapettiin ja irroittamaan sen liimaa seinästä.

Kun tapetti on irroitettu kokonaisuudessaan seinästä, seinän täytyy kuivua ennen uutta tapettia ja tapetointia. Jos seinässä on naarmuja ja koloja, ne täytyy paikata kitillä / pakkelilla käyttäen tasoitukseen lastaa ja hiomapaperia.